Ömrünü uzatmak isteyen yemeklerinde bu baharatı kullansın! Araştırmada ortaya çıktı!

Türkiye'de de birçok yemeğe katılan bir gıdanın uzun yaşamın sırrı olduğu ortaya çıktı.

Çin’ de yapılan geniş kapsamlı ve ileriye dönük araştırmada baharatlı gıdaları sık tüketmenin ölüm riskini yüzde 14 azalttığı ortaya çıktı. Araştırma, 2004-2008 tarihleri arasında Çin’ in 10 farklı coğrafi bölgesinden katılımcıların bulunduğu China Kadoorie Biobank (CKB) verileriyle gerçekleştirildi.

ARAŞTIRMA YEDİ YIL SÜRDÜ

Araştırma ekibinin  yedi yıl süren çalışmalar sonunda hazırladığı bilimsel araştırma "British Medical Journal"  dergisinde yayınlandı. Yazıda, acı sevenlerin araştırma süresince daha az ölüm riski olduğunun belirlendiği yer aldı. Pekin Üniversitesi Kliniğini'den Jun Lv ve arkadaşları kalp kan dolaşımı hastalıkları, kanser ve solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm risklerinin, acı sevenlerde diğerlerine oranla yüzde 14 daha az görüldüğünü belirttiler.    

BAHARATLARIN SAĞLIĞA FAYDASI

Araştırmacılar, acı biberin acı olmasını sağlayan “Kapsaisin'nin krebs hücrelerinin oluşmasını engellediği, kalp kan dolaşımını ve sindirim sistemini sağlıklı tuttuğunu bilimsel makalelerinde belirtiyorlar. Baharatın antibakteriyel özelliğine dikkati çeken bilim insanları, araştırmaya katılanlardan herhangi bir enfeksiyonla yaşamını yitirenlerin sayısının oldukça az olduğunu belirtirken, bunun acı yemekle sağlanıp sağlanmadığı konusunda henüz kesin bir şey söyleyemediklerini belirtiyorlar. 

ARAŞTIRMA 500 KİŞİ İLE YAPILDI

Acı araştırması Çin'in değişik kentlerinde yaşayan 500 bin kişi arasında yapıldı. Bu kişiler sürekli olarak merkeze beslenme şekilleri konusunda bilgi aktardı. Yedi yıl süren araştırmalar esnasında toplam 22 bin 224 kişi yaşamını yitirdi. Araştırmaya katılanların yüzde 57'si yaklaşık olarak haftada bir acılı yerken, yüzde 31'i haftada altı-yedi gün acılı yedi. Kalan yüzde 12 kişi ise haftada bir-iki veya üç-beş kez acılı yemekler yedi. Değişik acı kırmızı biber çeşitleri, yemeklerde baharat olarak kullandı. 

ACI YİYENLERİN ÖLÜM RİSKİ DÜŞÜK

Acılı yiyen erkek ve kadınlar arasında ölüm riskinin aynı oranda olduğu araştırmada saptandı. Alkol kullananların diğerlerine oranla daha güçsüz oldukları da araştırmada yer aldı. Araştırma, Çin Doğal Bilim Vakfı, Çin Bilim Bakanlığı ve bazı İngiliz vakıflarının parasal katkılarıyla yapıldı.

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?