Besin zehirlenmeleri dünyada sık karşılaşılan önemli bir sorun.
Besin zehirlenmesine yol açan etkenler çoğunlukla hafif seyirli olmakla birlikte bazı durumlarda ağır sonuçlara ve hayati tehlikelere yol açabiliyor.
Besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler besin zehirlenmelerine neden olabiliyor. Artan sıcaklıkların etkisiyle birlikte yaz aylarında görülen besin zehirlenmesi vakaları ciddi oranda artıyor.
Sıcak havada mikropların hızla çoğaldığına dikkat çeken uzmanlar kuru gıdalar hakkında da dikkat çeken bir uyardıda bulundu.
Bulgur, buğday, pirinç, nohut, fasulye gibi bakliyatlar ve kuru gıdaları güneş görmeyen karanlık bir yerde ve 20°C sıcaklığın altında, ağzı hava almayan kapalı cam kaplar içinde saklamaya dikkat edin.
Özellikle pirinç içeren yemekleri bir günde tüketilecek miktarda pişirin. Pirinçli yemek tekrar tüketilecekse en fazla bir defa daha ısıtma yapılarak yenilebilir. Böylece Bacillus cereus gibi bakterilerin yol açacağı gıda zehirlenmesinden de korunmuş olunur.