Saç ekiminin öncesi ve sonrası! Eğer bunları yapmazsanız...

Son zamanlarda oldukça popüler olan saç ektirme konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Eğer bu hususlarda dikkat edilmezse saç ektirme işleminiz başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Türkiye'de saç ekimi son dönemde son derece revaçta olan bir uygulama. Özellikle döviz kuru ve bu alanda kendini geliştiren uzmanların da varlığıyla yurt dışından birçok kişi Türkiye'ye gelerek burada saç ektirme işlemi yapıyor.

Peki saç ekimi nedir? Saç ekimi nasıl yapılır? Saç ekiminin öncesinde ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm soruların yanıtları...

SAÇ EKİMİ NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Saç ekimi, saçları dökülen ya da kellik problemi olan kişilerin kafalarındaki saç köklerine farklı bölgelerden kılları aktarmak suretiyle yapılan bir işlemdir. 

İlerleyen tıp teknolojileri sayesinde saç nakli oldukça ciddi ve başarılı sonuçlar vermektedir. Dolayısıyla saç ekimi öncesi sonrası gözle görülür farklar ortaya çıkmaktadır. Nakil, sağlıklı saç köklerinin bulunduğu ense, şakak ya da bacak gibi donör (verici) bölgeden alınarak yapılmaktadır.

SAÇ EKİMİ ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Saç ekiminde kesin sonuç alabilmek için öncelikle donör bölgedeki saç köklerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu, greft dediğimiz saç köklerinin sağlığını belirlemektedir. Yalnızca saç köklerinin sağlıklı olması yeterli değildir elbette. Hastalıklar, yaş, alkol ve sigara gibi zararlı bağımlılıklar, beslenme alışkanlıkları gibi faktörler, operasyonun başarısı için son derece önemlidir.  

Saç ekimiyle ilgili tüm bunların yanı sıra yine de dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Öncelikle mental olarak kendinizi tam olarak hazır hissetmelisiniz. İçinizde hala ‘acaba’ ya da ‘keşke’ varsa öncelikle bu şüpheleri gidermelisiniz. Bu konuda saç ekimi öncesi sonrası araştırması yapmak yerine bir uzmandan doğrudan tavsiye alabilirsiniz.
  • Saçlarınızın doğal görünmesi çok önemlidir. Bu nedenle doğallığı net olarak yansıtabilen hekimleri tercih etmelisiniz.
  • Bu aşamadan sonra adım adım uzmanın tavsiyelerine uymalı ve kendinizi operasyona hazırlamalısınız.
  • Eğer sigara ve içki kullanıyorsanız operasyondan en az bir hafta önce bırakmalı ya da azaltmalısınız. Bununla birlikte kahve, çay, bazı bitki çaylarının tüketimini en aza, hatta sıfıra indirmelisiniz. Bu, sadece saç ekimi için değil, tüm operasyonlar için geçerli bir kuraldır. Bu iki bağımlılık, operasyon başarısını etkilemekte, iyileşme sürecini yavaşlatmaktadır. Uyulması gereken önemli bir kuraldır.
  • Şeker, kalp, tansiyon gibi kronik bir rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa kullandığınız ilaçları hekiminizle paylaşmalısınız. Bu ilaçların içinde kan pıhtılaşmasını engelleyen ya da yavaşlatan ilaçlar bulunuyorsa operasyonun başarısını etkilemektedir. Hekiminize karşı açık olmanız saç ekimi öncesi sonrası en önemli kurallardan biridir.
  • Saçlarınızı geri kazanmak için losyon, serum gibi yardımcı maddeler kullanıyor olabilirsiniz. Bunları kullanmayı da en az bir hafta önce bırakmış olmanız gerekmektedir.

SAÇ EKİMİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Saç kimi sonrasında da uygulamanın sağlıklı ilerleyebilmesi adına yapılması gereken, dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. 

Operasyonun yapılması ve bandajların çıkarıldığı ilk günlerde sizi zorlu fakat bir o kadar da keyifli bir süreç beklemektedir. Sağlıklı saç köklerinin yeni yerlerine yine sağlıkla tutunabilmesi için ilk bir hafta oldukça önemlidir. Geçen bu süreçte operasyonun uygulandığı bölgeye yakın yerlerde; alında ve göz çevresinde şişlik, beraberinde ağrı olabilmektedir. Hekiminiz size yapmanız gerekenleri adım adım anlatacaktır ancak bu durumun doğal olduğunu bilmelisiniz. Çünkü vücudunuza bir operasyon yapılmıştır ve vücudunuz buna doğal bir tepki vermektedir.

İşte saç ekim sonrası yapılması gerekenler...

  • Saç ekimi operasyonu sonrası bölgenin korunması amacıyla takılan bandajın hekim gözetiminde çıkarılması gerekiyor.
  • Bandajlar operasyondan sonra 48 saat içerisinde çıkarılıyor, saç köklerinde terleme yapmaması içinse tekrar bir bandaj uygulanması yapılmıyor.
  • Bu noktada bandaj sonrası ilk yıkama da çok önemli.
  • Mikro cerrahi de olsa saç köklerine yapılan işlem saç derisinde belli bir hassasiyet oluşmasına neden olacağından dikkatli ve hassas bir şekilde yıkama yapılması gerekiyor.
  • Saçların, uygun bir şampuanla saç köklerine zarar vermeyecek şekilde yıkanması ve kurutulması gerekiyor.
  • Bir iki yıkamadan sonra hassasiyet azalacağından sonraki süreçlerde normal yıkama metodu kullanılabiliyor.
  • Özellikle ilk 2 hafta ekim yapılan bölgede iltihaplanma ve olası darbeleri korumak için birçok aktivitenin de dikkatli uygulanması gerekiyor.
  • Hamam, sauna, yüzme gibi yoğun terlemelerin yaşanacağı yerler ilk 15 günlük süreçte saç köklerine zarar vereceğinden hamama, saunaya girilmemesi, havuza veya denize girilmemesi gerekiyor.
  • 15 günün sonunda ise saçları kazıtmamak şartıyla kişiler herhangi bir saç işlemi için kuaföre gidebiliyor.
  • Kafaya darbe almaya müsait olan sporlar içinse en az 1,5 aylık (45 güne kadar) kısıtlama getiriliyor.
  • Saç ekimi sonrasındaki 2 hafta boyunca cinselliğin de yaşanmaması gerekiyor.
  • Tüm bunlara ek olarak verilen ilaçların aksatılmaması ve normal olmayan bir durumla karşılaştığında mutlaka operasyon yaptırılan uzmana başvurulması gerekiyor.


 

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?