Fıstık ezmesi yemeden önce iki kere düşünmenize neden olabilecek bazı özellikleri var. Kalp sağlığına iyi gelen fıstık ezmesinin aynı zamanda karaciğer kanserini de tetikleyebileceğini bilmek isteyebilirsiniz.
Fıstık ezmesi birçok insanın favori atıştırmalıklarından biri. Hatta sağlıklı ve fit yaşam için yapılan tatlıların çoğunda şeker yerine fıstık ezmesi ile tatlandırmayı tercih ediyorlar.
Peki bu sevilen ezmenin yan etkilerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Yer fıstığının yan etkilerini sizin için hazırladık…
YEMEK BORUSUNA ZARAR VEREBİLİR
Yerfıstığı diğer bazı kuruyemişlerden daha fazla yağ içerir, bu da yemek borunuzun ucunda bir kanat gibi görünen bir kas demeti olan alt özofagus sfinkterini (LES) kötüleştirdiği anlamına gelir. Yağlı yiyecekler LES'in gevşemesine neden olabilir.
REFLÜYÜ ARTIRABİLİR
Yer fıstığına karşı hafif bir alerjiniz olabilir ve bunu bilmiyor olabilirsiniz, bu da eozinofilik özofajite (EoE) neden olabilir. Ek olarak, tekrarlayan asit reflü nöbetleri yemek borusundaki iltihabı şiddetlendirebilir.
İLTİHABA NEDEN OLABİLİYOR
Çok fazla tüketilmesi sonucunda fıstık, vücut üzerinde iltihap oluşturan Omega-6 yağ asitlerine sahiptir. Yapılan araştırmalar, doğru oranda Omega-3 tüketmenin bu iltihaplanmayı engellediğini gösterse de çok fazla fıstık ezmesi tüketmek, sağlıksız bir birikime neden olarak bedeninizi riske sokabilir.