Son zamanlarda kişisel bakım konusunda her cinsiyet mensubuna ait birey oldukça özen gösteriyor. Ancak özellikle burun kılları konusunda herkesin kafası karışık. Burun kıllarının alınmasının sağlığa bir zararı var mı, burun kılları bizi dış tehditlerden koruyor mu gibi sorular hep sorulur dururdu. İşte o soruların bir yanıtı var.
Hürriyet’ten Gaye Kobal’ın sorularını yanıtlayan ve bu konuya açıklık getiren Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Veysel Yurttaş, özetle burun kıllarının alınıp alınmamasına ilişkin şunları söyledi:
YARALARDA BAKTERİ TOPLANABİLİR
“Ölüm üçgeni diye adlandırdığımız bölgede oluşan deri yapısındaki bozulmalar bakterilere serbestçe dolaşım imkânı sağlar. Burun kıllarını almak oluşabilecek yaralarda bakterilerin toplanmasına ve ölüm üçgenindeki kan dolaşımına karışmasına sebep olur.”
DAMARLARIN ÇATLAMASINA NEDEN OLABİLİR
“Dışardan müdahale ile çekilen burun kılları, burun içerisinde yer alan kılcal damarların çatlamasına ve çoğu zaman ciddi kanamalara neden olur. Burun kıl kökünde yer alan bakterilere kapı açan açık yara, bakterilerin kolayca vücuda girmesine sebep olur.”
CİLT APSESİ VE DAMAR TIKANIKLIĞI
“Aynı zamanda burundaki kılların koparılması deride cilt apsesi meydana getirir. Oluşan iltihabın yüze dağılması sonrasında damar tıkanıklığı oluşabilir.”
BURUN KILLARINI KOPARMAK SAĞLIKLI BİR DAVRANIŞ DEĞİL
“Bu yolla kapılacak bir enfeksiyon, beyne ulaşabilir ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu şekilde bir hastalık kapmak düşük bir ihtimal de olsa, hastalığın oluşmayacağının garantisi yok. Bu sebeple burun kıllarını koparmak sağlıklı bir davranış olarak kabul edilmez”