Şeker yerine bu doğal tatlandırıcıları kullanabilirsiniz

Şeker yerine ne kullanabilirim? diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Sıraladığımız doğal tatlandırıcılar sayesinde hem daha faydalı beslenecek hem de şekerin zararlı etkilerinden kurtulacaksınız.

 Şekerin sağlığımız açısından pek de faydalı olmadığını biliyoruz; ama yine de tatlılardan vazgeçmekte çok zorlanıyoruz. Peki şeker yerine hangi tatlandırıcıları kullanabilirim? diyorsanız, işte sizler için önerilerimiz... 

ŞEKER YERİNE DOĞAL TATLANDIRICILAR

1- Hindistan cevizi şekeri

Yapısındaki yüksek enerji değerine rağmen, hindistancevizi şekerinin glisemik endeksi düşüktür ve birçok faydası bulunur. 

Nerede kullanılır: Şekerin yerine herhangi bir şeyde hindistan cevizi şekerini kullanabilirsiniz.

2- Arpa maltı

Arpa maltı, şeker yerine kullanılabilecek harika bir besin maddesidir. Metabolizma hızını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hatta görüşü iyileştirir.

Nerede kullanılır: Arpa maltı hamur pişirirken kullanılabilir. Hamura özel bir tat ve çıtır çıtır bir kabuk verir.

3- Agave şurubu

Agave şurubu bol kalorili olsa da şekerden daha tatlı olduğu için az miktarlarda kullanılabilir. Potasyum, kalsiyum ve demir bakımından zengin olduğu için de çok daha sağlıklıdır.

Nerede kullanılır: Her türlü içecek ve kokteylde bu şurubu kullanabilirsiniz. Bal kadar yoğun değildir ve suda rahat bir şekilde çözünür.

4- Melas pekmezi

Yoğun ve tatlı olan melas pekmezi mineraller ve B vitamini açısından oldukça zengindir ve tadı şekere o kadar benzer ki farkı anlamayabilirsiniz bile.

Nerede kullanılır: Fırında pişirilen yiyecekler ve tatlılar için idealdir.

5- Hurma

Hurma, besleyici ve sağlıklı bir meyvedir; sağlıklı bir atıştırmalık olarak tavsiye edilir. Görünen o ki şeker yerine de tüketilebiliyor.

Nerede kullanılır: Elbette, doğrudan kahveye ya da çaya katamazsınız; ancak kurabiye yerine tüketebilirsiniz. Ya da hurma şurubu alabilir ve istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Piyasada tatlı tariflerinde kullanılan hurma macunları da mevcut.

6- Dut şurubu

Doğu kültürlerinde, iyileştirme özellikleri yüzünden duta “yemişlerin kraliçesi” denir. Dut şurubu da bu özelliğe sahiptir ve artı olarak yiyeceğe özgün bir tat verir.

Nerede kullanılır: İçeceklerde ve tatlılarda dut şurubu kullanılabilir.

7- Sorgum şekeri

Tatlı sorgum saplarından üretilen sorgum şekeri, Çin’de antik dönemlerden beri kullanılır ve beraberinde getirdiği faydalarla bilinir. Ve sıradan şekerin neredeyse yarısı kadar kalori içerir.

Nerede kullanılır: İçecekler, hamur, tatlılar.

8- Sıvı üzüm şekeri

Üzüm şekeri son zamanlarda zirvede; neredeyse sıradan şekeri yerinden edecek. Ömrü uzatma aracı olarak şöhreti bile var. En güçlü noktaları, düşük kalorili yapısı, temiz üretimi ve besleyici özellikleri.

Nerede kullanılır: İçecekler, hamur, tatlılar, marinatlar.

9- Akçaağaç şurubu

Düşük kalorili yapısı ile kanser ve diyabet riskini düşürür. Aynı zamanda da inanılmaz lezzetlidir.

Nerede kullanılır: Hamur, salata soslarında kullanabilirsiniz.

10- Şekerotu (Stevia)

Şekerotu, kilo idaresi yapmaya çalışan insanlar arasında oldukça popüler. Tek özelliği 100 gramda yalnızca 18 kalori içermesi değil; aynı zamanda da şekerden yaklaşık 25 kat daha tatlı olması – dolayısıyla çok az miktar yeterli.

Nerede kullanılır: Şeker yerine herhangi bir yerde şekerotunu kullanabilirsiniz.

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?