Şekerin sağlığımız açısından pek de faydalı olmadığını biliyoruz; ama yine de tatlılardan vazgeçmekte çok zorlanıyoruz. Peki şeker yerine hangi tatlandırıcıları kullanabilirim? diyorsanız, işte sizler için önerilerimiz...
ŞEKER YERİNE DOĞAL TATLANDIRICILAR
1- Hindistan cevizi şekeri
Yapısındaki yüksek enerji değerine rağmen, hindistancevizi şekerinin glisemik endeksi düşüktür ve birçok faydası bulunur.
Nerede kullanılır: Şekerin yerine herhangi bir şeyde hindistan cevizi şekerini kullanabilirsiniz.
2- Arpa maltı
Arpa maltı, şeker yerine kullanılabilecek harika bir besin maddesidir. Metabolizma hızını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hatta görüşü iyileştirir.
Nerede kullanılır: Arpa maltı hamur pişirirken kullanılabilir. Hamura özel bir tat ve çıtır çıtır bir kabuk verir.
3- Agave şurubu
Agave şurubu bol kalorili olsa da şekerden daha tatlı olduğu için az miktarlarda kullanılabilir. Potasyum, kalsiyum ve demir bakımından zengin olduğu için de çok daha sağlıklıdır.
Nerede kullanılır: Her türlü içecek ve kokteylde bu şurubu kullanabilirsiniz. Bal kadar yoğun değildir ve suda rahat bir şekilde çözünür.
4- Melas pekmezi
Yoğun ve tatlı olan melas pekmezi mineraller ve B vitamini açısından oldukça zengindir ve tadı şekere o kadar benzer ki farkı anlamayabilirsiniz bile.
Nerede kullanılır: Fırında pişirilen yiyecekler ve tatlılar için idealdir.
5- Hurma
Hurma, besleyici ve sağlıklı bir meyvedir; sağlıklı bir atıştırmalık olarak tavsiye edilir. Görünen o ki şeker yerine de tüketilebiliyor.
Nerede kullanılır: Elbette, doğrudan kahveye ya da çaya katamazsınız; ancak kurabiye yerine tüketebilirsiniz. Ya da hurma şurubu alabilir ve istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Piyasada tatlı tariflerinde kullanılan hurma macunları da mevcut.
6- Dut şurubu
Doğu kültürlerinde, iyileştirme özellikleri yüzünden duta “yemişlerin kraliçesi” denir. Dut şurubu da bu özelliğe sahiptir ve artı olarak yiyeceğe özgün bir tat verir.
Nerede kullanılır: İçeceklerde ve tatlılarda dut şurubu kullanılabilir.
7- Sorgum şekeri
Tatlı sorgum saplarından üretilen sorgum şekeri, Çin’de antik dönemlerden beri kullanılır ve beraberinde getirdiği faydalarla bilinir. Ve sıradan şekerin neredeyse yarısı kadar kalori içerir.
Nerede kullanılır: İçecekler, hamur, tatlılar.
8- Sıvı üzüm şekeri
Üzüm şekeri son zamanlarda zirvede; neredeyse sıradan şekeri yerinden edecek. Ömrü uzatma aracı olarak şöhreti bile var. En güçlü noktaları, düşük kalorili yapısı, temiz üretimi ve besleyici özellikleri.
Nerede kullanılır: İçecekler, hamur, tatlılar, marinatlar.
9- Akçaağaç şurubu
Düşük kalorili yapısı ile kanser ve diyabet riskini düşürür. Aynı zamanda da inanılmaz lezzetlidir.
Nerede kullanılır: Hamur, salata soslarında kullanabilirsiniz.
10- Şekerotu (Stevia)
Şekerotu, kilo idaresi yapmaya çalışan insanlar arasında oldukça popüler. Tek özelliği 100 gramda yalnızca 18 kalori içermesi değil; aynı zamanda da şekerden yaklaşık 25 kat daha tatlı olması – dolayısıyla çok az miktar yeterli.
Nerede kullanılır: Şeker yerine herhangi bir yerde şekerotunu kullanabilirsiniz.