Sürekli yorgun hissediyorsanız dikkat! O hastalığa yakalanma riskiniz çok yüksek

ABD'li bilim insanları, gün içinde aşırı halsiz olan bireylerin, bunama riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, sürekli uykulu olma halinin bunamaya yol açabilen motorik bilişsel risk sendromu geliştirme olasılığını yükselttiğini belirtti.

Albert Einstein Tıp Fakültesi'nin yürüttüğü araştırmada yaş ortalaması 76 olan 445 yetişkin incelendi. Katılımcıların hiçbiri demans hastası değildi. Dr. Victorie Leroy, ''Bu çalışmanın sonucunda aldığımız en önemli mesajlardan biri, uyku sorunlarının kesinlikle hafife alınmaması gerektiği. Uyku sorunu, uzun vadede demans riskini artırabiliyor'' dedi.

3 yıl süren araştırmada katılımcılara gece hangi vakitlerde ve ne sıklıkla uyandıkları soruldu. Aynı zamanda araba kullanırken uyanık kalmakta zorlanıp zorlanmadıkları da öğrenildi.

Araştırmanın sonunda gündüzleri aşırı uykulu olma hali ve sosyal hayata karşı isteksizlik yaşayan kişilerin, bu sorunları yaşamayan kişilere göre demans riskinin üç kat daha fazla olduğu tespit edildi.

Dr. Leroy, bu sonuca sınırlı sayıda kişinin verileri üzerinden ulaşıldığı için araştırmanın kesinlik taşımadığını ancak yine de dikkatli olunmasında fayda olduğunu belirtti.

Neurology dergisinde yayınlanan araştırma, Ulusal Yaşlanma Enstitüsü tarafından da onaylandı ancak bazı bilim insanları, bu çalışmanın uyku ve demans arasındaki bağlantıya dair yeterli veriler içermediğini savunuyor.

DEMANS HASTALIĞI NASIL GELİŞİR?

Demans hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ve bu hücreler arasındaki bağlantıların kaybolmasıyla oluşur. Bu duruma yol açan rahatsızlıklara nörodejeneratif hastalıklar denir.

Alzheimer hastalığı, vasküler problemler, Parkinson hastalığı gibi rahatsızlıklar, nörodejeneratif hastalıklara örnek olarak gösterilebilir. Nörodejeneratif hastalıktan etkilenen bölgeye göre, hastalarda farklı demans belirtileri ortaya çıkabilir.

NTV

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?