Uzmanlar özellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 20 kadarında B12 vitamini eksikliğinin var olduğunun altını çiziyor. Peki bu vitaminin eksikliği nasıl fark ediliyor? İşte detaylar…
12 vitaminin en önemli işlevi gen kopyalaması işleminde koenzim olarak görev alması. B12 vitamini vücutta yeteri kadar bulunmadığı takdirde ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. B12 vitamini eksikliği belirtileri ise şöyle:
İshal veya kabızlık
Depresyon, hafıza problemleri
Halsizlik ve yorgunluk,
Anemi (kansızlık), anemiye bağlı kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve yorgunluk
Bebek ve çocuklarda gelişme geriliği
İştahsızlık ve kilo kaybı
El, kol ve bacaklarda uyuşukluk veya karıncalanma
Cilt kuruluğu
Ağız yaraları
B12 VİTAMİNİ FAZLALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
B12 vitamini eksikliğinde olduğu gibi B12 fazlalığında da belirtiler meydana gelmektedir. İşte B12 vitamini fazlalığının belirtileri:
- B12 vitamini fazlalığı olan kişilerde deri döküntüsü meydana gelebilir. Bunun yanı sıra cilt üzerinde kızarıklıklar ve kaşıntılar da belirtiler arasında yer almaktadır.
- B12 vitamini hastalığı gastrointestinal hastalıkları tetikleyebilir Mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, ishal gibi hastalıklar meydana gelebilir.
- Çok sık görülmese de B12 vitamini fazlalığı olan kişilerin el ve kollarında uyuşma meydana gelebilir. Bunlar erken dönem B12 vitamini fazlalığı olarak görülmektedir.
- B12 vitamini enerji verene vitaminlerden biridir. Bu yüzden vücutta yüksek oranda B12 vitamini birikimi uyku düzeni için olumsuzluğa sebep olur. Uykusuzluk meydana gelebilir.
- B12 vitamini hipertansiyona yol açabilir.
- Psikolojik olarak olumsuz etkilere yol açabilir. Stres, zihin bulanıklığı ve panik atakla birlikte depresyona kadar giden süreçlere sebebiyet verebilir.
- B12 vitamini fazlalığı çoklu organ hastalığı olan kişiler için tehlikeli bir duruma yol açabilir. Bu yüzden bu belirtilere sahip olan kişiler doktora başvurmayı ihmal etmemelidir.