Tam bir protein kaynağı olan yumurta kemikleri güçlendiriyor, iltihaplanmalara karşı kalkan oluyor ve beyin sağlığını güçlendiriyor.
Ancak çoğumuz yumurtayı sade tüketmektense farklı tatlarla lezzetlendirmeyi tercih ediyoruz.
Yumurta başlı başına sağlığın koruyucusu olsa da içerisine eklenen sosis, hindi füme ve pastırma gibi doymuş yağ içeren besinler, insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Peki işlenmiş etler vücutta nelere neden oluyor? Zararları neler?
İŞLENMİŞ ETLERİN VÜCUDA ZARARLARI NELER?
İşlenmiş etler (salam, sosis ve pastırma gibi), vücudun yağ dokusunu daha iltihaplı hale getiren yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle zararlıdır.
Ek olarak, bu gıdalar ayrıca mide kanseri riskini artırabilen ve oksidatif stres ve iltihaplanmaya neden olan ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE'ler) önemli bir kaynağı olan yüksek seviyelerde sodyum nitrit içerir.
KANSERE NEDEN OLUYOR
2020 tarihli bir araştırma, yüksek miktarda kırmızı ve işlenmiş et alımının daha yüksek kolorektal kanser riski ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu gösteriyor.
Pastırma ve sosis gibi kahvaltıda tüketilen et çeşitlerini yemek çok fazla yağ ve sodyum almanıza neden olabilir.