Zayıflamak için ilaç kullanımı başvurulan en kolay yöntem olarak görülse de ilaçların içeriğindeki maddeler başınıza büyük dert açıp, sağlığınızı bozabilir. Öyle ki Muğla'da 15 yaşında genç bir kız internetten aldığı zayıflama ilacını kullandıktan sonra yaşamını yitirdi.
Fazla kilolardan rahatsız olan ve kilolarından kurtulmak isteyenler birçok yönteme başvuruyor. Kimisi spor yaparak kimisi haddinden fazla diyet yaparak kimisi ameliyatla kimisi de çeşitli bitkisel ve ilaçlarla zayıflamaya çalışıyor. Peki özellikle zayıflamak için kullanılan ilaçların sağlığa nasıl olumsuz bir etkisi var? Zayıflama ilaçları gerçekten işe yarıyor mu ya da sağlıklı mı? İşte yanıtı...
ZAYIFLAMA İLAÇLARI SAĞLIĞA ZARARLI MI?
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Bu ülkenin eczacıları olarak, bu ilaçların ruhsatları, izinleri kontrolsüz olarak verilmeye devam ettiği sürece zayıflama ilaçlarının ölüm saçmaya devam edeceğini, bu ilaçların Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi gerektiğini kamuoyu aracılığıyla yetkililere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz" dedi.
"SAĞLIK BAKANLIĞI ONAYLI SATIŞ YAPILMALI"
Saydan şöyle devam etti:
"Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ‘Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği’ taslağı hazırlanmıştır. Son yıllarda internet dahil birçok kanaldan kontrolsüz bir şekilde üretimi, dağıtımı ve satışı yapıldığı için çeşitli halk sağlığı sorunlarına hatta ölümlere yol açan ‘takviye edici gıdalar’ ile ilgili olarak mevcut olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacıyla hazırlandığını düşündüğümüz ‘Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği’ taslağına sendika olarak, eczacılık fakültelerimizden de görüş alarak kapsamlı bir rapor sunulmuştur. TEİS olarak, bu tarz ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanıp eczaneler üzerinden sunulması, her türlü tanıtımın kontrol altına alınmasını sağlayıcı düzenlemeler yapılmasının halk sağlığı ve hasta güvenliği açısından daha doğru ve emniyetli olacağı görüşümüz ilgili bakanlıkla paylaşılmıştır"
ZAYIFLAMA İLAÇLARININ ZARARLARI
- Daha fazla kilo alırsınız.
- Vücudunuzun dengesi bozulur.
- Bilinç kaybına neden olabilir.
- Uyku düzeninizi bozar.
- Karaciğerinize zarar verir.
- Mide bulantısına neden olur.
- Böbreklerinize zarar verir.