Zona bulaşıcı mı? Zona neden olur? Zona belirtileri nelerdir, nasıl geçer? İşte zona ile ilgili merak edilen başlıkların detayları...
ZONA NEDİR?
Zona, önce kızarıklık, sonra içi sıvı dolu keseciklerle görülen, ağrılı bir viral deri hastalığıdır. “Gece yanığı” adıyla da bilinir.
ZONA BULAŞIR MI?
Hastalığın bulunduğu deri bölgesinde oluşan içi sıvı dolu kesecikler aktif virüsleri içerdiğinden, bulaşıcıdır. Ancak, Zona hastalığı yaşayan kişiden bulaşan hastalık Zona değil, su çiçeğidir ve yalnızca su çiçeği hastalığını geçirmeyen risk altındaki kişilere (bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, yenidoğan dönemindeki bebekler vb.) bulaşabilir. Bu nedenle, Zona hastalığı geçiren kişinin kendisini bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerden uzak tutması önerilir.
ZONA BELİRTİLERİ NELER?
Zona hastalığı, sıklıkla gövdede ve geliştiği vücut bölgesinin tek tarafında ortaya çıkar. Genellikle ilk bulgu, belirli bir alanda hissedilen duyarlılık artışı ve yanıcı, batıcı tarzdaki ağrıdır. Bazı olgularda bu ağrı oldukça şiddetlidir. Sonraki 1-7 gün içinde, aynı bölgede kırmızı bir döküntü başlayıp o alana yayılır. Zamanla içi sıvı dolu, iltihaplı bir görünüm alabilir ve ardından kuruyup kabuklanır ve dökülür. Bu süre toplam 2-3 hafta olabilir. Ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi ek belirtiler mümkündür. Çok daha nadir olarak da hastalık döküntü olmadan ağrıyla yaşanabilmekte, tanı konması güçleşebilmektedir.
ZONA RİSK GRUBU
Zona sıklıkla 50 yaşın üzerindeki insanları etkiler ve hastalık riski yaşla birlikte artar. Buna ek olarak, yoğun fiziksel veya emosyonel stres geçirenlerde, lösemi ve lenfoma gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olanlarda, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli ilaçları kullananlarda Zona hastalığı daha sık görülür. Ancak, sağlıklı insanlar ve genç yetişkinler, hatta çocuklar da Zona hastalığına yakalanabilir.
Zona hastalığı, özellikle 50 yaşını aşmış yetişkinlerde daha sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın görülme sıklığı, 60 yaş ve üzerindeki bireylerde önemli ölçüde artış gösterir. Bu yaş grubunda zonaya yakalanma riski 8 ila 10 kat daha fazladır.
Kronik hastalıkları olan kişilerde zona görülme olasılığı daha yüksek olup bağışıklık sisteminin zayıflaması hastalığın ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Bundan dolayı özellikle ileri yaş grubundaki ve kronik rahatsızlıkları bulunan bireylerin zonaya karşı daha dikkatli olmaları önerilir.