Alzheimer ve demans aynı şey mi? Alzheimer ve demans farkı ne?

Alzheimer ve demans aynı şey mi? Alzheimer ve demans farkı ne?

Alzheimer ve demans aynı şey mi? Alzheimer ve demansın arasında herhangi bir fark olup olmadığı merak konusu oldu.

Demans ile Alzheimer hastalığı arasındaki fark nedir? Birçok kişi demans ve alzheimerin ne olduğunu ve arasında bir fark olup olmadığını merak ediyor? İşte yanıtı...

Alzheimer ile bunama arasındaki en temel fark, Alzheimer'ın beyindeki bir hastalık olması, bunamanın ise bir dizi semptom olmasıdır. Alzheimer hastalığı bilişsel gerilemeye yol açar ve sonunda bunamaya neden olur. İnsanların bunamaya yakalanmasının en yaygın nedenidir. 

DEMANS VE ALZHEİMER

Demans, sadece Alzheimer değil, birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilir ve bunların hepsi beyni farklı şekillerde etkiler. Çoğu zaman, bu değişiklikler düşünme, problem çözme ve hafıza gibi bilişsel yeteneklerde bir düşüş ve ruh hali ve davranışta farklılıklar olarak ortaya çıkar.

Alzheimer hastalığı, semptomlar ortaya çıkmadan yıllar önce beyinde başlar. Alzheimer hastalığına yakalanan çoğu kişi 65 yaşını geçtiğinde bu hastalığa yakalanır . Erken semptomlar hafiftir ve bu nedenle kişinin normal günlük aktivitelerini yapmasını engellemez. Semptomlar ancak daha sonra 'demans' olarak adlandırılabilecek kadar şiddetli hale gelir.  

Demansın diğer yaygın nedenleri arasında, kanın beyne düzgün bir şekilde ulaşmasını engelleyen damar hastalıkları ve Lewy cisimcik hastalığı yer alır.

DEMANS NEDİR?

Demans, hafıza veya düşünmeyle ilgili sorunları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu semptomlar zamanla kötüleşir ve buna 'bilişsel gerileme' denir.  

Demans beyindeki bir hastalıktan kaynaklanır. Yaşlanmanın doğal bir parçası değildir.  

Demansın belirtileri genellikle şunlardır: 

 

  • hafıza kaybı  – örneğin, yakın zamanda olan şeyleri hatırlamada sorunlar
  • kafa karışıklığı ve günlük görevlerde yardıma ihtiyaç duyma – örneğin, karar alma, sorunları çözme veya bir dizi adımı takip etme (yemek pişirme gibi) konusunda zorluk çekme – örneğin, bir konuşmayı takip etme veya bir şey için doğru kelimeyi bulma konusunda zorluk çekme
  • dil ve anlama sorunları – örneğin, bir konuşmayı takip etmede veya bir şey için doğru kelimeyi bulmada zorluklar
  • Davranışlarda değişiklikler – örneğin, alışılmadık şekilde kaygılı, sinirli veya üzgün olmak.

 

ALZHEİMER NEDİR?

Alzheimer hastalığı, bunamanın en yaygın nedenidir. İngiltere'de bunama ile yaşayan her üç kişiden yaklaşık ikisinde Alzheimer hastalığı vardır ve buna bazen 'Alzheimer' denir.
 
Alzheimer hastalığı, bir kişinin beynine zarar veren fiziksel bir hastalıktır. Semptomlar ortaya çıkmadan yıllar önce başlar.
 
Alzheimer'ın erken belirtileri hafiftir ve kişinin günlük aktivitelerini kendi başına yapmasını engellemez. Buna hafif bilişsel bozukluk (MCI) denir.

Bu aşamada, kişinin semptomlarının Alzheimer hastalığından kaynaklandığını kesin olarak söylemek genellikle mümkün değildir çünkü başka birçok neden olabilir.
 
Sonunda Alzheimer hastalığı beyne o kadar çok hasar verir ki kişi bunama geliştirir. Teknik olarak bu tür bunamaya 'Alzheimer hastalığı bunaması' denir. Ancak çoğu insan - sağlık profesyonelleri de dahil - buna sadece 'Alzheimer hastalığı' der.
 
Çoğu insan için Alzheimer hastalığı, beynin hafızayla ilgili kısmında ve çevresinde başlar. Ancak bazı daha nadir demans türlerinde hastalık beynin farklı bir bölümünde başlar ve bu nedenle farklı bir semptom kümesine neden olur. Buna 'atipik alzheimer ' denir. Örneğin, posterior kortikal atrofi, beynin arkasındaki Alzheimer'dan kaynaklanır ve çoğunlukla görme sorunlarına neden olur.