
Annenin yediği yemek bebeğe ne kadar sürede ulaşır? Bebekler anne karnında tat alır mı?
Anne adayları, yedikleri yiyeceklerin bebeğe ne zaman ulaştığını ve bebeğin sağlığı üzerindeki etkilerini merak edebilirler. Peki annenin yediği yemek bebeğe ne kadar sürede ulaşır? Bebekler annenin yediklerinden direkt etkilenirler mi?
Araştırmalar gösteriyor ki neleri yemekten hoşlandığımız neleri sevmediğimiz yani damak tadımızın bir kısmı anne karnında şekilleniyor. Peki annenin yedikleri bebeği nasıl etkiliyor?
HAMİLE ANNENİN YEDİĞİ YEMEK BEBEĞE NE ZAMAN ULAŞIR
Hamilelik döneminde anne adayları, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için doğru beslenmeye önem vermelidirler. Bu nedenle, anne adayları, yedikleri yiyeceklerin bebeğe ne zaman ulaştığını ve bebeğin sağlığı üzerindeki etkilerini merak edebilirler.
Hamile bir kadın yediği yiyecekler, bebeğe ulaşmak için bir süre geçmelidir. Yiyeceklerin sindirimi, emilimi ve bebeğe ulaşması için yaklaşık 4 ila 6 saatlik bir süre gereklidir. Bu nedenle, anne adayları yedikleri yiyeceklerin etkisini hemen hissetmezler.
Ancak, hamile bir kadının yedikleri, bebeğin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Anne adayları, bebeğin sağlığı için dengeli ve besleyici bir diyet takip etmelidirler. Bebeğin gelişimi için gerekli olan protein, demir, folik asit ve diğer vitaminler ve mineraller gibi besinler, anne adayının tükettiği yiyeceklerden alınır.
BEBEKLER ANNE KARNINDAYKEN TATLARI NASIL ALIR?
- Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvı; laktik, sitrik asit, üre, protein ve tuzdan oluşan çok sayıda tadı içerisinde barındırır.
- Annenin yediği besinler bu sıvının tadının değişmesine neden olur. Buna bağlı olarak bebeğin tepkilerinde de değişiklikler yaşanır.
- Yapılan araştırmalar bebeğin bu sıvının tadını aldığını ve tadındaki değişiklikleri fark edebildiğini ortaya koymuştur.
- Yapılan bir dizi araştırma sonucunda anne tatlı bir şeyler yediğinde bebeğin yutkunmasının arttığını, acı, ekşi ve asitli tatlar alındığında ise yutma hareketlerinin azaldığı görülmüştür.
- Bu durum bebeklerin anne karnındayken farklı tatları ayırt edebildiği doğruluyor.
- Hamileliğin 13-15. haftalarından sonra bebeğin tat alma tomurcukları yetişkinlerdeki gibidir.
- Kuvvetli tatlar plasenta aracılığı ile bebeğin kan damarlarının içine girer ve tekrar amniyon sıvısının içine aktarılır.
- Amniyon sıvısı dinamik bir sıvıdır ve bebek sürekli olarak bu sıvıyı yutar. Bebeklerin hamileliğin son 3 ayında günde 1 lt ye yakın amniyon sıvısı yuttuğu bilinmektedir.
- Yapılan bir çalışmada suni bir meme ucuna bebeğin kendi amniyon sıvısından bir miktar sürülmüş. Bebeğin memeyi daha güçlü bir şekilde emdiği görülmüştür. Bu araştırma da bebeklerin henüz doğmadan bir tat hafızasının oluştuğunu doğruluyor.