
Araştırmada ortaya çıktı! Kanserli hücreleri 4 saat içinde yok ediyor
Kızılcıktaki C vitamininin, portakalda bulunan oranın iki katı olduğu ve bu nedenle kızılcığın hücreleri kansere karşı koruduğu tespit edildi. İşte kızılcığın faydaları...
Kansere dahi çare olduğu söylenen kızılcık tam bir şifa kaynağı.
Antioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
KANSERLİ HÜCRELERİ YOK EDİYOR
Kızılcık; antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel ve bağışıklık artırıcı bitkisel özlerle doludur.
Özellikle kırmızı meyvelerde bulunan fitokimyasallar kansere neden olan moleküllerle savaşır.
Cornell Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmada, araştırmacılar kızılcık özlerini insanlardaki meme kanseri hücreleri üzerinde test ettiler ve 4 saat içinde kanserli hücrelerin çoğunun yok olduğunu gördüler.
KIZILCIĞIN FAYDALARI
- İçeriğinde bulunan antioksidan maddeler, vitaminler ve özellikle yüksek oranda C vitamini sayesinde bağışıklık güçlendirici özelliği vardır. Bu sayede vücudun hastalıklarla savaşma mekanizması olumlu etkilenmiş olur.
- İçinde barındırdığı antioksidan maddeler ile salik asit nedeniyle kanser oluşumunu ve yayılımını engeller.
- Böbreklerinde taş ve kum problemi yaşayan kişilerin şikayetlerine iyi gelme özelliği vardır. Kızılcık suyunun böbrek taşını düşürmede etkili olduğu bilinmektedir.
- Melatonin hormonu içerir. Bu özelliği sayesinde uykunun düzene girmesinde rol oynar. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin problemlerinin giderilmesinde etkilidir.
- İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde diş ve diş eti sağlığı için oldukça yararlıdır.
- İltihap giderici özelliği vardır. Vücuttaki iltihapların atılmasını sağlarken yara ve yanıkların daha çabuk iyileşmesinde de görev alır.
- Bünyesinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde cildi güzelleştirirken yaşlanma etkilerinin en aza indirgenmesini sağlar.
- Lif oranı yüksektir. Bu sayede bağırsak sağlığı için önemli besin maddeleri arasında yer alır.
- Kızılcıkta yer alan salik asit kandaki pıhtılaşmanın engellenmesini sağlar. Bu sayede kızılcık tüketimi kanda pıhtılaşma gelişmesi riskinin azalmasını sağlar.
- İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve iyileşmesinde etkin rol oynar.
- İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığına iyi gelir.
Kızılcık Nasıl Tüketilir?
Kızılcık oldukça buruk ve ekşi bir meyvedir. Bu özelliği dolayısıyla diğer meyveler gibi doğrudan tüketilmesi zor olabilmektedir. Bu nedenle de kızılcıktan çeşit çeşit ürünler elde edilmekte, kızılcık da bu şekillerde afiyetle ve severek tüketilebilmektedir. Kızılcıktan reçel, kızılcık ekşisi, hoşaf, kızılcık ezmesi, kızılcık suyu, kızılcık marmelatı hatta kızılcık tarhanası gibi ürünler elde edilmektedir. Bunların bazıları ilave şeker içermezken bazılarına da şeker ilave edilerek tatlandırılmaktadır. Fakat bazı kişiler meyve halinde de kızılcığı severek tüketmektedir.
Kızılcık Şeker Hastalığına İyi Gelir Mi?
Kızılcığın içeriğinde bulunan maddeler sayesinde şeker hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Araştırmalar sonucunda kızılcığın şeker hastalarının şikayetlerini azalttığı bulgularına erişilmiştir. Düşük şeker oranıyla şeker hastalığına sahip kişilerin tüketebileceği meyveler arasında da yer almaktadır. Fakat şeker hastalığına sahip kişilerin kızılcıktan elde edilen ürünleri tüketirken ilave rafine şeker içermemesine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Hamilelikte Kızılcık Tüketilir Mi?
Hamilelik döneminde kızılcık tüketilmesinin hiçbir oluşuz etkisi olmadığı gibi tüketilmesi gayet olumlu sonuçlar doğurur. İçerdiği lif oranı sayesinde gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan bir problem olan kabızlığın önüne geçer. Aynı zamanda melatonin içeriği ile gebelikte yaşanabilecek uyku sorunlarının da çözümü olmaktadır.