
Bağırsak parazitlerinin 9 belirtisi
En yaygın türü genellikle çocuklarda görülen kıl kurdu olan bağırsak parazitleri birçok farklı belirtiyle ortaya çıkabiliyor. İşte bağırsak parazitlerinin belirtileri ve parazitlere karşı ipuçları.
Barsak parazitleri, oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Kirli sulardan, iyi yıkanmamış sebzelerden, pişmemiş etten, parazit yumurtalarının döküldüğü çarşaf ve çamaşırlardan, topraktan, hayvanlardan hatta havadan bile geçebilir. Başlıca türleri arasında, kıl kurtları, askaris, kamçı kurdu, çengelli solucan ve cüce tenya bulunur.
İshal, sadece bağırsak solucanlarının değil, çeşitli hastalıkların ortak bir semptomu olarak ortaya çıkar.
BAĞIRSAK PARAZİTLERİ NASIL BULAŞIR?
Kötü durumdaki yiyecekleri yemekten, kalp ve solunum yolu enfeksiyonlarına kadar birçok nedenden dolayı ishal sorunu ortaya çıkabilir. Ancak tek hücreli bağırsak parazitleri vakalarında ishal en yaygın semptomdur.
Bu tür parazitlere bazen kıl kurdu da denir, ancak bu canlılar çıplak gözle fark edilemez.
Ancak daha büyük solucanlar söz konusu ise (2 cm ve daha büyük boydakiler) ve bağırsakta bu parazitlerin sayısı oldukça fazlaysa ishal ortaya çıkabilir.
Böyle bir durumda, hasta olan kişi dışkısındaki solucanları gözlemleyebilir.
BAĞIRSAK PARAZİTLERİNİN 9 BELİRTİSİ
Bağırsak parazitlerinin bazı yaygın belirtileri şunlardır:
- Sürekli karın ağrısı.
- Göbek şişkinliği veya aşırı gaz.
- Belirgin bir sebep olmadan sık sık yorgunluk.
- Kaşıntı ve anüste kaşıntı.
- Kabızlık ile karışık ishal dönemleri.
- Dışkıda küçük beyaz noktaların varlığı.
- Belirgin bir sebep olmadan kilo kaybı.
- İştahta değişiklikler.
- Çok koyu dışkı.
Bebeklerde ve çocuklarda farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Kusma, ishal veya kramplar, oynama isteği eksikliği, karın masajından sonra geçmeyen şişkin göbek, özellikle geceleri uyumayı zorlaştıran anüste kaşıntı, bebeğin bezinde, anüsünde veya dışkısında solucanların varlığı, sarımsı cilt ve yetersiz büyüme görülebilir.
BAĞIRSAK PARAZİTLERİNİN YAYILMASI NASIL ÖNLENİR?
Sabahları yıkanma: Kıl kurdu geceleri yumurtladığından, sabahları anüsünüzü yıkamak vücudunuzdaki kıl kurdu yumurtalarının sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Duş almak olası yeniden bulaşmayı önleyebilir.
İç çamaşırları ve yatak takımlarını günlük olarak değiştirin: Bu, yumurtaların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Giysileri sıcak suda yıkayın: Battaniyeleri, pijamaları, iç çamaşırları ve havluları sıcak suda yıkamak kıl kurdu yumurtalarını öldürmeye yardımcı olur.
Kaşımayın: Anüs bölgesini kaşımaktan kaçının ve tırnaklarınızı kesin ki yumurta birikmesi için daha az alan olsun. Tırnaklarınızı yememek de önemlidir.
Ellerinizi yıkayın: Enfeksiyon kapma veya yayılma riskini azaltmak için banyoyu kullandıktan veya bez değiştirdikten sonra ve yemekten önce ellerinizi iyice yıkayın.