Beyin kanaması neden olur? Beyin kanaması belirtileri neler?

Beyin kanaması neden olur? Beyin kanaması belirtileri neler?

Beyin kanaması neden olur? Beyin kanamasının belirtileri nelerdir? Beyin kanaması tedavisi ne kadar sürer? İşte beyin kanaması hakkında bilmeniz gereken her şey...

 

Beyin kanaması nedir? Beyin kanaması neden olur? soruları sağlık sorunu yaşayan ve çevresinde beyin kanaması geçiren kişiler tarafından merak ediliyor. 

beyin-kanamasi.jpg

BEYİN KANAMASI NEDİR?

Beyin kanaması, beyindeki bir damarın çatlaması ya da sızıntıya yol açması neticesinde kanın çevresindeki dokulara yayılması anlamına gelir. Bu kanama çevredeki beyin hücrelerinin ölmesine sebep olur.

BEYİN KANAMASI NEDEN OLUR?

Beyin kanaması beynin içinde ya da beyin ve kafatası arasındaki bölgede görülür. En sık rastlanan türü bölgedeki damarlardan birinin zamanla zayıflayıp kan basıncına dayanamaması sonucu çatlaması sonucu oluşmaktadır.  

beyin-kanamasi-belirtileri-ve-tedavisi-3208.jpg

Beyinde pek çok damar bulunur ve bu damarlardan birinin zarar gördüğü durumlarda bölgede enflamasyon ve ödem görülebilir. Beyin ve beyni çevreleyen dokuda bir kanama olduğunda bu bölgede kan birikir ve bu birikme de beyinde basınca yol açar. Hemen müdahale edilmemesi hâlinde bu basınç beyinde çeşitli zedelenmelere sebebiyet verebilir.

beyin-kanamasi-73603-b.jpg

BEYİN KANAMASININ BELİRTİLERİ

Belirtiler kanamanın gerçekleştiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Belirtilerin bazıları duyularda bazıları ise düşünme fonksiyonunda aksamalara yol açar. En sık görülen belirtiler şunlardır:

    • Bilinç ve dikkat bozulmaları
    • Bilinç bulanıklığı
    • Tepkilerde gecikme
    • Yutma güçlüğü
    • Bulantı ve kusma
    • Düşünme, konuşma anlama, yazma ve okumada güçlük (Konuşmada bozulma, anlaşılmada güçlük, dilde sürçme)
    • Denge kaybı
    • Görme kaybı, görmede güçlük
    • Felç (Vücudun tamamında ya da bir bölümünde)
    • Nöbetler
    • Çok şiddetli baş ağrısı (Subaraknoid kanamada genellikle hastalar hayatlarının en şiddetli baş ağrısını geçirdiklerini belirtir.)
    • Vücudun çeşitli bölgelerinde aniden ortaya çıkan uyuşma, karıncalanma, elektriklenme (Yüz, kol ya da bacakta görülebilir. Çoğunlukla tek taraflıdır.)
    • Nefes alıp vermede zorlanma ve anormal kalp atışları (Kanama beyin sapında ise)

Çocuklarda kafa şişmesi, gözlerde kanlanma, kusma, bilinç kaybı gibi belirtiler görülebilir.  

beyin-kanamasi-2.jpg

BEYİN KANAMASI TEDAVİSİ

 

Beyin kanamasında hastaya hemen tanı konulması ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulması çok önemlidir. Beyin dokusunda kalıcı hasar oluşmaması için acil müdahale yapılması gerekir. Beyindeki herhangi bir basıncı ortadan kaldırmak içinse operasyon gerekebilir. Kanamanın nerede olduğuna bağlı olarak yapılacak operasyon da değişiklik gösterir. Örneğin, kafatasına delik açılması yoluyla biriken kanın dışarı akması sağlanabilir, ancak beynin içinde bir kanama söz konusuysa kafatasının bir parçasının çıkarılması gerekebilir. Hangi yolun izleneceğine uzmanlar karar verecektir.

İlk müdahaleden sonra ilaç ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerine geçilir. Bu aşamada, ağrı kesiciler, kortikosteroidler, tansiyon ilaçları ve epilepsiye yönelik ilaçlar sık kullanılan ilaçlar arasında yer alır.

Beyin kanamasına zamanında müdahale edilmediği takdirde, buna bağlı olarak kalıcı hasarlar görülebilir. Yutma güçlüğü, hafıza, düşünme, konuşma, yazma ve okumada güçlük, görme kaybı, felç duyu kaybı, kişilik değişmesi, bilinç kaybı ve koma gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir.