Bu meyve ömrü uzatıyor!

Bu meyve ömrü uzatıyor!

Uzmanlar, haftalık meyve tüketiminin insan sağlığına olan faydalarına vurgu yapıyor. Her hafta tüketmeniz gereken meyveler ve sebzeler...

American Society for Microbiology'nin mSystems adlı dergisinde 2018 yılında yayınlanan bir araştırma, bir haftada 30'a kadar farklı türde bitki tüketmenin bağırsak mikrobiyomunu olumlu etkilediğini ortaya koydu.


Sağlıklı bir bağırsağa sahip olmak, kalbinizi, bağışıklığınızı ve hatta ruh sağlığınızı büyük oranda iyileştirebilir. Daha fazla meyve yemek, faydalı bağırsak bakterilerini artırırken genel sağlığınızı da çok daha uzun süre sağlam tutmanızın da formülü olabilir.


Lif alımını artırmaktan, vücudunuzu önemli vitaminler ve antioksidanlar sayesinde güçlendirmeye kadar birbirinden farklı faydaya sahip meyveleri tüketirken birkaç noktaya da dikkat etmekte fayda var. İşte her hafta tüketmeyi göz önünde bulundurabileceğiniz o meyveler…

Yaban Mersini Nedir ve Nasıl Tüketilir? | Balparmak
YABAN MERSİNİ

Beslenme Uzmanı Ben Asher, yaban mersinini bir beslenme sisteminde en iyi destekçilerinden biri olarak nitelendiriyor. Yaban mersinine mavi/mor renk veren ve serbest radikalleri ortadan kaldırabilen antioksidanlar olan fitokimyasal flavonoidler olarak bilinen antosiyaninler yönünden zengindir.


Yaban mersini, vücutta iltihaplanmayı azaltan antioksidanların yanı sıra C ve K vitamini, manganez gibi birçok vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengindir. Asher, yaban mersininin aynı zamanda kardiyovasküler hastalıkları azaltmada ve kan şekeri dengesizliğinden muzdarip kişilerde de önemli faydalı etkiler gösterdiğini belirtti.

Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı | Hektaş
ELMA

Ben Asher, elmanın polifenolik bileşikleri sayesinde kardiyovasküler hastalık, diyabet ve kanser gibi birçok kronik hastalık riskini azalttığı gösterilen iltihaplanma karşıtı antioksidan özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda elma, sindirim sistemi sağlığını destekleyen çözünür ve çözünmez lif yönünden zengin olduğunu da sözlerine ekliyor.

Hem kemikleri hem bağırsakları güçlendiriyor! Bu meyve adeta “uzun ömrün” formülü
Bu lifler, birbirinden farklı olsa da elma, her ikisini de içererek kişilerin tok kalmasına yardımcı olabilir. Çözünür lif; suyu emerek yiyecekleri sindirim sisteminizde hızlı bir şekilde hareket ettiren jel yapı oluştururken, çözünmeyen lif, daha kolay tuvalete çıkmayı kolaylaştırır.

Portakal - Yemek.com
PORTAKAL

En popüler C vitamini kaynaklarından biri olan portakal, aynı zamanda potasyum, demir, kalsiyum E ve B vitamini birbirinden farklı besin değerine sahiptir. C vitamini, cilt yaşlanmasını geciktiren ve genç görünmenizi sağlayan kolajen oluşumuna yardımcı olur.


PLoS One'da 2019'da yayınlanan bir araştırmaya göre; portakal posası, ayrıca hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan yüksek bir polifenol kaynağıdır.

Organik Erik Kurusu
KURU ERİK

Kuru erik, özellikle kuru erik, beslenme sisteminde oldukça faydalı bir kaynaktır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirime yardımcı olurken, tuvalete gitmeyi de kolaylaştırır.


Kuru erik ayrıca, kanın pıhtılaşması, kemik yapımı için gerekli belirli proteinlerin gelişmesini sağlayan yüksek miktarda K vitamini sağlıyor. Araştırmalar, kuru erik yemenin kemik kaybını önlemede veya geciktirmede yardımcı olduğunu gösteriyor.

Böğürtlen Faydaları Nelerdir? Ahududu ve Böğürtlen Farkı Nedir? - Karaca Blog
AHUDUDU

Ahududu sadece bir fincan kadar tüketildiğinde bile günlük lif ihtiyacınızın %32'sini karşılıyor. 8 gram lif içermesi sayesinde en yüksek lif miktarlarından birine sahip olan bu meyve, kilo denetimi, kalp hastalığı ve diyabet riskini düşürebilir. Bağırsak mikrobiyomunu sağlıklı tutabilecek bu meyve, genel sağlığınızı korumaya yardımcı olur.


Ahududu, Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre protein sentezi, kas ve sinir işlevi, kan şekeri kontrolü ve kan basıncı gibi çok sayıda vücut işlevini düzenlemeye yardımcı olan zengin bir magnezyum kaynağı olarak da biliniyor.

Böğürtlen Faydaları Nelerdir? Ahududu ve Böğürtlen Farkı Nedir? - Karaca Blog
BÖĞÜRTLEN

Lif bakımından bir diğer zengin bir diğer meyve olan böğürtlen aynı zamanda antioksidan, manganez, bakır, A, E ve K vitamini kaynağı yönünden de oldukça zengindir. Böğürtlen koyu rengini veren yaban mersini gibi antosiyaninler açısından oldukça zengindir.

Bu ipucu 1 saat içinde olgunlaşmış muz yemenizi sağlıyor - Güncel Haberleri
MUZ

Beslenme Uzmanı Ben-Asher, muzun tok tutabilmesi sayesinde kilo yönetimine yardımcı olduğunu ve lif yönünden zengin olması sayesinde ise obezite riskini azalttığını belirtiyor. Muz aynı zamanda, vücut için gerekli bir elektrolit olan, kan basıncını kontrolünde en önemli faktörlerden birini sağlayan potasyum yönünden de zengindir.

Türkiye'de Domates Hangi Bölgede Yetişir | Hektaş
DOMATES

Her ne kadar sebze olarak bilinse de, aslında domates meyve ailesinde yer alır. A vitamini yönünden zengin olmalarının yanı sıra büyük bir likopen kaynağı olan bu meyve, kanser dahil birçok rahatsızlığa sebep olan serbest radikalleri yok edebilme gücüne sahiptir. Aynı zamanda bu sayede kronik hastalık riskini de büyük oranda düşürebilir.

Karpuzun Faydaları: Karpuzun Vücuttaki 10 Muhteşem Etkisi - Yemek.com
KARPUZ

Yüksek miktarda likopen içermesinin yanı sıra en çok su barındıran meyvelerden biri olarak kabul ediliyor. %92'si su olan bu meyve, yüksek potasyum içeriği sayesinde egzersiz sonrasında ağrıyan kaslarınızı rahatlatmaya da yardımcı olur. Ayrıca karpuz, bu etkisi sayesinde sağlıklı bir tansiyon değeri için en destekleyici meyveler arasında yerini alır.

Avokadonun faydaları nelerdir? İşte avokadonun cilde faydaları...
AVOKADO

Avokado, sağlıklı bir cilt, saç, tırnak için hücre zarı geçirgenliğini destekleyebilen E v K vitaminlerini içerir. Ayrıca C ve B vitamini yönünden de zengin olması, bağışıklık sistemi ve göz sağlığını da korumaya yardımcı olur.

Hem kemikleri hem bağırsakları güçlendiriyor! Bu meyve adeta “uzun ömrün” formülü
Doymuş yağların yerini almak için kullanılan avokado, kardiyovasküler hastalıkları azalttığı ve kan şekeri kontrolünü iyileştirdiği gösterilen, sağlıklı, çoklu doymamış omega-3 yağları ve tekli doymamış yağların da en iyi kaynakları arasında yer alır.


Journal of the American Heart Association'da yayınlanan bir 2022 araştırması, avokado yemenin LDL ("kötü") kolesterol seviyelerini düşürmede yararlı olabileceğini, arterlerin temiz kalmasına yardımcı olduğunu ve kalp sağlığına olumlu yönde fayda sağladığını buldu.

Kaynak: Roza