Cep telefonlarındaki büyük tehlike: Whatsappitis ve karpal tünel sendromu...

Cep telefonlarındaki büyük tehlike: Whatsappitis ve karpal tünel sendromu...

Günümüzde cep telefonu kullanmayan kişi neredeyse kalmadı. Konuşmak, mesajlaşmak ve video izlemek için her an elimizin altında olan telefonlar, sağlık açısından ise; büyük risk oluşturuyor. Son yıllarda Whatsappitis ve karpal tünel sendromu ise artıyor.

Akıllı cep telefonları 7’den 70’e herkesin elinde. Toplu taşımada telefonu ile meşgul olmayan birini görmek neredeyse imkansız hale geldi. Kimileri dizi izlerken, kimileri sosyal medya platformlarını takip ediyor. 

İnternet bağlantısının olmaması ya da telefonun bir yerde unutulması durumunda, kişi yoksunluk hissi yaşıyor. Cep telefonlarının hayatlarımızda bu derece yer kaplaması ise; başta kas hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa sebebiyet veriyor.

Gazete Vatan'dan Özlem Atila'nın haberine göre; Uzun süre cep telefonu kullanılmasının özellikle boyun bölgesinde rahatsızlıklara neden olduğu artık bilinen bir gerçek. Ancak bu rahatsızlık cep telefonu kullanmaktan değil, daha çok telefonun yanlış tutulmasından ve kullanım süresinin uzun olmasından kaynaklanıyor.

Çok Mesajlaşmak Uyku Düzenini Etkiler! - Wellmatt Yatak

ÇEŞİTLİ SORUNLAR MEYDANA GELEBİLİYOR

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Günümüzde insanların büyük çoğunluğu başını önündeki ekrana eğmiş telefon veya tablete bakıyor, durmadan boynunu indirip kaldırıyor ve parmakları sürekli çalışıyor. Dolayısıyla çevremizde çok sık boyun ağrısı şikayetini duyuyoruz. Telefon veya tablet kullanırken boynumuz olması gereken normal pozisyonundan çıkıp öne doğru gidiyor ve çoğu zaman bunun farkına bile varmıyoruz. Boynumuzun bu önde duruş pozisyonu kas dengesizliklerine ve sonuç olarak boyun ağrısına neden olabiliyor. Boynumuzu uzun süre eğik tutmak boyun bölgesindeki kas, eklem ve bağlarda zorlanmaya neden olabiliyor. Buna bağlı olarak boyun ve sırt ağrıları, kamburluk, boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi çeşitli sorunlar meydana gelebiliyor.” diye konuştu.

Sms devri bitti, yaşasın ücretsiz mesajlaşma aplikasyonları! - MediaTrend
MESAJLAŞMALARDAKİ BÜYÜK TEHLİKE: WHATSAPPİTİS

Cep telefonlarının yanlış tutulması boyun üzerinde olumsuz etkilere sebep oluyor. Çok sık mesaj yazılması ise; el ve parmaklar üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Prof. Dr. Engin Çakar, uzun süre mesaj yazmanın da sağlık sorunlarına yol açtığının altı çizerek, “Küçük ekranlarda uzun süre mesaj yazmak, el kasları ve sinirleri üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Özellikle elin başparmağının tendonunda inflamasyona bağlı olarak gelişen hastalıklar görülebiliyor. Mesajlaşmaya bağlı olarak gelişen el kaslarındaki tendonun hastalığına “Whatsappitis” adı veriliyor. 

Ayrıca mesajlaşma sırasında yapılan tekrarlayıcı hareketler karpal tünel sendromu denilen bir hastalığa da yol açabiliyor. Bu hastalıkta elin önemli sinirlerinden biri hasar görüyor ve elde uyuşma, güçsüzlük gibi belirtiler meydana geliyor.” diye konuştu.