
Elektrikten dolayı yangın çıkmaması için elektrik nasıl kullanılmalı?
Evde elektrikte yangın çıkmaması için dikkat edilmesi gereken hususlar neler? Elektriği nasıl doğru kullanabiliriz ve yangını önleyebiliriz?
Yangın hiç beklenmedik bir anda ufak bir ihmalden dolayı çıkabilecek ve ciddi boyutlara varabilecek tehlikeli bir durumdur. Özellikle evlerde elektrik kullanımının hatasından kaynaklı yangınlara sık rastlanır. Peki bunun önüne nasıl geçilebilir?
En sık gerçekleşen yangın çeşitleri arasında elektrik yangınları yer almaktadır. Elektrik tesisatlarında ya da elektrik cihazlarında oluşan arızalardan kaynaklı olarak oluşabilen elektrik yangınları, ciddi zararlar verebilmektedir.
ELEKTRİK YANGINI NASIL ÇIKAR?
Yangın çıkma nedenlerinin en başında elektrik tesisatının, “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği” ile “Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği”ne uygun şekilde yapılandırılmaması bulunmaktadır. Elektrik tesisatının doğrulanması ile ilgili gerekli testler ile denetlemelerin yapılmaması elektrik yangınlarının ana nedenleridir. Elektrik tesisatı ve elektrik cihazlardan kaynaklanan yangın nedenleri şu şekilde belirtilebilir:
- Elektrik tesisatı uygulamalarında ve tasarımında standartlara uyulmaması
- Yanlış tasarım ve uygulama sonucunda elektrik panolarının doğru olarak boyutlandırılmaması
- Yanlış tasarım ve uygulama sonucunda uygun kesit alanında iletkenlerin ve kabloların boyutlandırılmaması
- buhar yanıcı kimyasallar gibi infilaka neden olabilecek ham maddeler ile çalışma yapılan alanlarda ve depolarda elektrik panolarının, prizlerinin ve aydınlatmaların, üretim ve depolama yapılan odanın içerisinde yer alması
- Alan özelliğine bağlı olarak uygunsuz elektrik panosunun, armatürün ve prizin kullanılması
ELEKTRİK YANGINI NASIL ÖNLENİR?
Elektrik yangınlarının meydana gelmesi durumunda elektrik yangınları müdahale yöntemleri kullanılmaktadır. Söndürme işlemi için elektrik yangınları söndürücüler tercih edilmektedir. Ancak elektrik yangınları, ciddi zarara neden olabilmektedir. Bu nedenle elektrik yangınlarının oluşmasının önlenmesi son derece önemlidir. Elektrik yangınlarını önlemek için yapılması gerekenler ise şu şekilde belirtilebilir:
- Olası elektrik yangınlarından korunulabilmesi amacıyla elektrik tesisatının periyodik olarak bakımının yaptırılması gerekmektedir.
- Tesisata aşırı yük bindirilmesinden kaçınılması gerekmektedir. Aşırı yük binmesi gereken durumlarda ise tesisat altyapısının güçlendirilmesi önem taşımaktadır.
- Kırılan, yıpranan, incelen ve eskiyen kabloların değiştirilmesi gerekmektedir.
- Çok eski olan veya elektrik kaçağı yapan elektronik cihazların kullanılmaması gerekmektedir. Olası elektrik kontaklarına karşı güçlü bir sigorta sisteminin kullanılması gerekmektedir.
- Muhtemel elektrik arızası durumunda elektrik arıza numarası olan 186’nın aranması gerekmektedir.
- Devrede meydana gelen kaçak akımı tespit ederek tesisatı koruyan cihazlar olan “kaçak akım rölesi” nin kullanılması son derece önemlidir. Kaçak akım rölesi, faz ve nötr iletkenleri arasında herhangi bir dengesizlik olması durumunda devreyi açan anahtardır.
- Ev elektrik sigortası, alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan cihazları ve bu cihazlara mahsus iletkenleri aşırı akımlardan korumaktadır.