
Hangi ilaç hangi besinle alınmaz... İşte ilaç kullanırken dikkat etmeniz gereken besinler
Sarımsaktan greyfurta, ıspanaktan muza, sütten yoğurda… Her biri şifa kaynağı olan besinler bazı ilaç türleriyle bir araya geldiğinde etkileşime girerek tam tersine olumsuz sonuçlara da yol açabiliyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler.
Bazı besinler, ilaçların metabolizmadaki davranışlarını değiştirebiliyor. Besin-ilaç etkileşimi sonucunda ilacın etkisi azalabildiği gibi, artabiliyor da; hatta zehirlenmeye ve ölümcül sonuçlara dahi neden olabiliyor.
ANTİBİYOTİKLER İLE ASİTLİ GIDALAR VE SÜT ÜRÜNLERİ
Kahve gibi yüksek kafein içerek asitli yiyecekler penisilin gibi antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir. Penisilin alıyorsanız, ilacı aldıktan bir saat önce veya iki saat sonra et, kümes hayvanları, kahve, mısır şurubu ve şeker içeren asidik ürünleri tüketin.
Süt ürünlerini de antibiyotiklerle aynı anda tüketmek etkinliklerini azaltır. Süt ürünleri tüketmek istiyorsanız bu antibiyotikleri almadan önce ve sonra iki saat bekleyin.
ET VE ET ÜRÜNLERİ- DEMİR İLAÇLARI
Etin yanında yoğurt yemek, ayran içmek zararlı mıdır? sorusu çoğu insanın aklına gelen sorulardan biri. Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin. Aynı durum çay, kahve ve kırmızı şarapta bulunan tanen adlı madde için de geçerli. Bu madde demir ilaçları ile birlikte alındığında demir emilimini engelliyor.
GREYFURT- ANTİBİYOTİKLER VE ALERJİ İLAÇLARI
Greyfurt bazı antibiyotik türleri ile etkileşime girerek, birlikte veya çok yakın saatlerde tüketildiğinde birden fazla doz antibiyotik alınmışçasına etki gösterebiliyor. Bu nedenle bu antibiyotik türlerini alırken greyfurt tüketiminizle arasında en az 4 saat geçmesinde fayda var. Greyfurt alerji ilaçlarını da sevmiyor ve baş dönmesi ile sersemlik hissine yol açabiliyor.
ANTİDEPRESANLAR İLE PEYNİR VE SOYA
Monoamin oksidaz inhibitörleri kullanıyorsanız peynir tüketmeyin. Depresyon ve anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için kullanılırlar ve olgun peynirlerde bulunan tiramin açısından zengin gıdalara tepki verebilirler. Peynir veya fermente veya asidik gıdalar gibi tiramin içeren gıdalarla monoamin oksidaz inhibitörlerini karıştırmak, tansiyonu tehlikeli seviyelere yükseltebilir.
Tiramin açısından zengin diğer yiyecekler arasında soya sosu, soya peyniri, miso, bakla, lahana turşusu, alkol, avokado, muz ve kuru üzüm bulunur.
ÇAY, ÇİKOLATA- BRONŞLARI GENİŞLETEN İLAÇLAR
Nefes alma ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan bronş ve bronşçukların genişlemesini sağlayan bazı ilaçları kullanırken dikkat edilmeli. Zira bu ilaçlardan bazıları siyah çay, yeşil çay, kahve, kola, çikolata, alkol ile bir arada tüketildiğinde; kalp atış hızında artış, sinirlilik, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi problemlere neden olabiliyor.