
Hareket etmemenin bedeli çok ağır! O hastalıktan korkun
Günümüzde birçok insan hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemiş durumda. Ancak bu durum son derece tehlikeli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Hareket, insan yaşamında çok önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı bir beden ve zihin için hareket etmek çok önemli.
Ancak ne var ki günümüzde özellikle evde uzaktan çalışma sisteminin de hayatımıza dahil olması ile hareketsizlik çoğu insanın en büyük sorunu haline geldi.
Çünkü hareketsizlik hem kilo alımına hem de pasif bir yaşama sürüklüyor. Bu da son derece ciddi hastalıkların baş göstermesine yol açabiliyor.
HAREKETSİZLİK ŞEKER HASTALIĞINA NEDEN OLUYOR
Uzmanlar hareketsiz yaşamın diyabete neden olduğunu açıklayarak önemli uyarılarda bulundu. Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya ürettiği insülinin etkili olmaması sonucu kan şekerinin sürekli yüksek kalması durumu olduğu biliniyor. Bu durum, obezite, karbonhidratlı beslenme ve hareketsizlik gibi faktörlerle tetiklenebileceği bildirildi.
HAREKETSİZLİĞİN KORKUNÇ ZARARLARI ORTAYA ÇIKTI
Özellikle uzmanlar şeker hastalığı için hareket etmenin spor yapmanın önemine dikkat çekti. Diyabet, Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki ana tipe ayrılır. Tip 2 diyabet daha sık görülür. Diyabet, erken yaşlarda başlayabilir ve çocuklarda daha şiddetli belirtiler gösterebilir.
Diyabet, kalp, damar, böbrek ve sinir sistemi gibi organlara zarar verebilir. Diyabet aynı zamanda, diyet, egzersiz, ilaç ve cerrahi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Diyabetin önlenmesi ve kontrolü için ideal kiloda kalmak ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
ŞEKER HASTALIĞI NEDİR?
Diyabet, kandaki glukoz (şeker) miktarının normalden yüksek olması ve idrarda da şeker bulunması durumudur.
Diyabetin çeşitli tipleri vardır ve hem ülkemizde hem de dünyada çok yaygın bir hastalıktır.
ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?
Diyabetin en önemli belirtileri, çok yemek yiyip doyamama, sık sık idrara çıkma, ağızda kuruma ve tatlılık duyma ve çok su içme isteğidir.
Bunların dışında diyabetli kişilerde şu belirtiler de görülebilir:
Kendini halsiz ve yorgun hissetme
İstenmeden hızlı kilo verme
Gözlerde bulanıklık
Ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma
Yaraların geç iyileşmesi
Ciltte kuruma ve kaşıntı
Ağızda aseton kokusu