İltihabı atıyor, enfeksiyonu önlüyor, böbrek taşını düşürüyor! Tam mevsimi...

İltihabı atıyor, enfeksiyonu önlüyor, böbrek taşını düşürüyor! Tam mevsimi...

Ülkemizin birçok bölgesinde yetişen kızılcığın faydaları saymakla bitmiyor. Tam da mevsimindeyken kızılcığın faydaları merak ediliyor. Peki kızılcık neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Kızılcık marmelatı nasıl yapılır? İşte merak edilenler...

Kızılcığın sağlık üzerinde saymakla bitmeyen yararları bulunmaktadır. Peki, Kızılcığın faydaları ve zararları nelerdir? Kızılcık neye iyi geliyor? Kızılcık marmelatı nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...

Ekşi, buruk tadı ile dikkat çeken ve bu nedenle de genellikle çeşitli formlarda tüketilen kızılcık meyvesi tam bir vitamin deposudur.

İçerisinde bulunan C vitamini başta olmak üzere A, E, K, B vitaminleriyle potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum ve demir ile insan sağlığı için oldukça çok yararlı bir meyvedir.

1.png

KIZILCIK FAYDALARINDAN BAZILARI ŞUNLAR

  • İçeriğinde bulunan antioksidan maddeler, vitaminler ve özellikle yüksek oranda C vitamini sayesinde bağışıklık güçlendirici özelliği vardır. Bu sayede vücudun hastalıklarla savaşma mekanizması olumlu etkilenmiş olur.
  • İçinde barındırdığı antioksidan maddeler ile salik asit nedeniyle kanser oluşumunu ve yayılımını engeller.
    Böbreklerinde taş ve kum problemi yaşayan kişilerin şikayetlerine iyi gelme özelliği vardır. Kızılcık suyunun böbrek taşını düşürmede etkili olduğu bilinmektedir.
  • Melatonin hormonu içerir. Bu özelliği sayesinde uykunun düzene girmesinde rol oynar. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin problemlerinin giderilmesinde etkilidir.
  • İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde diş ve diş eti sağlığı için oldukça yararlıdır.
    İltihap giderici özelliği vardır.
  • Vücuttaki iltihapların atılmasını sağlarken yara ve yanıkların daha çabuk iyileşmesinde de görev alır.
  • Bünyesinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde cildi güzelleştirirken yaşlanma etkilerinin en aza indirgenmesini sağlar.
  • Lif oranı yüksektir. Bu sayede bağırsak sağlığı için önemli besin maddeleri arasında yer alır.
  • Kızılcıkta yer alan salik asit kandaki pıhtılaşmanın engellenmesini sağlar. Bu sayede kızılcık tüketimi kanda pıhtılaşma gelişmesi riskinin azalmasını sağlar.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve iyileşmesinde etkin rol oynar.
  • İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığına iyi gelir.

2.webp

KIZILCIK NASIL TÜKETİLİR? KIZILCIK YENİR Mİ?

Buruk ve ekşi bir tadı seviyorsanız kızılcığı meyve olarak tüketebilirsiniz. Kızılcıktan reçel, kızılcık ekşisi, hoşaf, kızılcık ezmesi, kızılcık suyu, kızılcık marmelatı hatta kızılcık tarhanası gibi ürünler elde edilmektedir. 

KIZILCIK MARMELATI (REÇELİ) NASIL YAPILIR?

Kızılcık Marmelatı Tarifi Malzemeleri

1 kilo (kg) kızılcık

750 gram (g) şeker

yarım adet limon, suyu

1 tatlı kaşığı tereyağı

Kızılcık Marmelatı Tarifi Nasıl Yapılır?
 
1. Kızılcıkları yıkayıp bütün olarak derin bir kabın içerisine alın.

2.Üzerine şeker ekleyip, ağzını kapatın. En az 2 saat tercihen bir gece bekletin.

3.Tencere içerisine alıp, orta ateşte kaynatın.

4.Kaynadıktan sonra altını kısıp, tereyağını ekleyin.

5.Karıştırarak pişirin, üzerinde oluşan köpükleri alın.

6.Kıvamını kontrol edip, altını kapatın. Limon suyunu ekleyin.