
İşte şekeri tavan yaptıran çikolata! Hepsini yiyin, ondan uzak durun
Hangi çikolata türünün şekeri artırdığı ortaya çıktı. Uzmanlar o çikolatadan uzak durulması gerektiğini söylüyor.
Bir tatlı çeşidi olan çikolatanın aşırı tüketimi şeker hastalığı başta olmak üzere farklı sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Ancak bitter çikolatanın az ve nadir tüketimi uzmanlar tarafından öneriliyor. Peki, çikolata yerken nelere dikkat edilmeli? En tehlikeli çikolata türü hangisi?
Son çalışmaya göre, düzenli olarak çikolata tüketen kişilerin Tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha düşükken, bu farkın çikolatanın türüyle bağlantılı olduğu tespit edildi.
BİTTER ÇİKOLATAYA 'EVET', SÜTLÜ ÇİKOLATAYA 'HAYIR'
Bitter çikolatanın sağlık faydaları öne çıkarken, sütlü çikolatanın şeker içeriği nedeniyle sağlık üzerinde daha fazla olumsuz etki oluşturabileceği belirlendi. Sütlü çikolata, genellikle daha tatlı olduğu için şeker yükü de yüksek olur ve bu durum metabolik hastalıklar için risk faktörü.
Bitter çikolatanın içeriğindeki flavonoidlerin, kan damarlarını güçlendirerek ve kan şekerini düzenleyerek diyabetin önlenmesinde rol oynayabileceği düşünülmekte.
Ancak, çikolata tüketiminin aşırıya kaçması durumunda, içeriğindeki şeker ve yağ oranı yüksek olduğu için ters etki oluşturabilir. Sonuç olarak, yapılan bu geniş çaplı araştırmalar, bitter çikolatanın, sütlü çikolataya göre diyabet riski üzerinde daha olumlu etkiler oluşturduğunu gösterdi.