Kalp çarpıntısı tehlikeli midir? Kalp çarpıntısı neyin belirtisidir?

Kalp çarpıntısı tehlikeli midir? Kalp çarpıntısı neyin belirtisidir?

Psikolojik nedenlerle yaşanan çarpıntı zamanla kişilerin karşı karşıya duygu karmaşalarının aşılmasıyla kendi kendine geçebilmektedir. Ancak kalp çarpıntısının önemli sebepleri de olabilir.

Genellikle insan kalbi dakikada 60 ila 100 kez atar. Kalp atış hızının artması stresli durumlardan, çok yoğun fiziksel aktiviteden, ilaçlardan veya bazı nadir durumlarda hastalıktan kaynaklanabilir.

Büyük bir endişeye neden olmalarına rağmen, çarpıntı sadece nadir durumlarda ciddi bir kalp rahatsızlığı veya düzensiz kalp atışı (atriyal fibrilasyon veya aritmi) gibi daha ciddi sonuçlara neden olabilir.

PSİKOLOJİK KALP ÇARPINTISI NEDİR?

Kişiler belli nedenler yüzünden çarpıntı sorunu yaşamaktadır. Bu çarpıntı türlerinden biri de psikolojik çarpıntıdır. Psikolojik çarpıntı nedir diye merak edenlere duygusal karmaşa yaşayan kişilerin aniden kalp çarpıntısı yaşaması ve nefessiz kalması durumları olduğunu söyleyebiliriz. Kişi böyle durumlarda aniden başlayan kalp çarpıntısı yüzünden çoğunlukla paniğe kapılmaktadır. Hatta bazen anksiyete atakları da psikolojik çarpıntıya neden olabilmektedir. Kişi bu tarz bir çarpıntı yaşadığında kendisini nefes almaya zorlamakta ancak genellikle nefes darlığı yaşamaktadır. Çarpıntı ve nefes darlığı yüzünden paniğe kapılan kişi aniden ölme korkusu yaşamaktadır.

kalp-carpintisi.webp

KALP ÇARPINTISISININ PSİKOLOJİK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR? 

  • Kişi psikolojik kalp çarpıntısı yaşadığı esnada nefesi de daralmaktadır.
  • Psikolojik çarpıntısı kişide ölüm korkusuna yol açar.
  • Psikolojik kalp çarpıntısında göğüs ağrısı hissedilebilir.
  • Psikolojik kalp çarpıntısı başta dönmeye ve terlemelere yol açar.
  • Psikolojik kalp çarpıntısı diğer çarpıntıdan farklı olarak sakinleşmeye bağlı olarak azalarak hafifler ve geçer.
  • Kişi derin nefes almaya başladığında ve yüzüne soğuk su çarptığında çarpıntı hafiflemeye başlar.

STRESE BAĞLI KALP ÇARPINTISI NASIL GEÇER?

Strese bağlı kalp çarpıntısı nasıl geçer diye pek kişi tarafından merak edilmektedir. Çoğunlukla yoğun stres altında kalan kişilerin yaşadığı bu tarz kalp çarpıntıları kişinin kendisini sakinleştirip derin nefesler almasıyla son bulmaktadır

TAŞİKARDİ NEDİR?

Kalp atış hızı dakikada 100 atımı aşarsa ise bu durum taşikardi olarak adlandırılır.

KALP ÇARPINTISINDAN NE ZAMAN ENDİŞELENMELİSİNİZ?

Çarpıntının en sık nedenleri stres, anksiyete veya panik atak, aşırı fiziksel aktivite (özellikle yazın yoğun sıcaklarda), depresyon, kafein gibi maddelerin kullanımı, enerji verici içecekler ve nikotin kullanımıdır. Soğuk algınlığı veya öksürük, ateş, hormonal değişiklikler, adet döngüsü, hamilelik veya menopoz, yüksek veya düşük tiroid hormon seviyeleri nedeniyle kullanılan ilaçlar da çarpıntıya neden olabilir.

Taşikardi ayrıca hızlı kalp ritmi, çok yavaş kalp atışı veya kalp fonksiyon eksikliği nedeniyle kalp ameliyatı, hipertiroidizm veya çeşitli kalp hastalıkları ile de bağlantılı olabilir.

Hızlı bir kalp atışı, ciddi bir tıbbi acil durumun ciddi bir uyarı işareti de olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir faktör düşük tansiyondur. Bu durumu telafi etmek için kalbin daha hızlı atması gerekir. Bu tür düşük durumların genellikle zararsız nedenleri vardır, ancak aynı zamanda kalp yetmezliğini de gösterebilir.

Kardiyak aritmiler taşikardiden farklıdır. Aritminiz olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu bir EKG (elektrokardiyogram) ve bir kardiyolog tarafından kapsamlı bir muayenedir.