
Kalp krizine ne neden olur? İşte kalp krizinin 4 önemli etkeni
Kalbe yakın bir damar daraldığında veya tıkandığında kalp krizi meydana gelir. İşte kalp krizinin 4 ana nedeni...
En sık görülen semptom; omuz, kol, sırt, boyun veya çeneye yayılabilen göğüs ağrısı veya rahatsızlığıdır. Sıklıkla göğsün ortasında veya sol tarafında oluşur ve birkaç dakikadan fazla sürer. Rahatsızlık bazen mide ekşimesi gibi hissedilebilir.[1] Diğer belirtiler arasında nefes darlığı, mide bulantısı, baygınlık hissi, soğuk ter veya yorgunluk sayılabilir.[2] İnsanların yaklaşık %30'unda atipik semptomlar vardır. Kadınlar ise genelde göğüs ağrısı yerine, boyun ağrısı, kol ağrısı veya yorgunluk hissederler.
İşte kalp krizinin en yaygın 4 nedeni.
Sigara içmek
Sigara içmek dünya çapında en önlenebilir ölüm nedenidir. Sigara dumanı, aterosklerozu hızlandıran ve kan pıhtılarının oluşumunu destekleyen çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Günde beş sigaradan az sigara içmek bile erken ateroskleroza yol açar. Günde içilen sigara sayısı ile koroner arter hastalığı ve kalp krizi riski artar. Sigarayı bırakmak, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmada anında etki gösterir.
Yüksek kolestorol
Kalp krizinin başka bir nedeni de yüksek kolesteroldür. Yüksek kolesterol geliştikçe, kalbin atardamarlarında yağ birikintileri birikerek kalp krizine yol açar. Genetik, diyet, fiziksel aktivite ve obezite yüksek kolesterol için risk faktörlerinden bazılarıdır. Plak biriktikçe, atardamarlar daralır ve tamamen tıkanmasa bile çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.
Diyabet
Diyabet, koroner arter hastalığı riskini 2 ila 4 kat artırır. Bu, diyabetin yüksek kolesterol, obezite ve genel vücut içi iltihaba neden olması nedeniyle meydana gelir. Tüm bunlar ateroskleroz ve plak oluşumunu tetikler. Ayrıca 65 yaş üstü diyabetli kişilerin yaklaşık yarısından fazlasının bir tür kalp hastalığından öldüğünü bilinmektedir.
Yüksek tansiyon
Yüksek tansiyon kalp üzerindeki basıncı artırır. Kontrolsüz hipertansiyon zamanla kalp kasının kalınlaşmasına neden olur ve koroner arterlerde aterosklerozu tetikler. Daha kalın kaslar daha fazla kan verilmesini gerektirse de, giderek daralan atardamarlar giderek daha az kan verir ve sürecin sonunda olası bir kalp krizine yol açar.