
Koronavirüs'te yeni bulgu! Kadınlar tehlikede mi?
Koronavirüsle ilgili yeni bir keşif ortaya çıktı. Tespit edilen bulguyla birlikte kadınların risk altında olduğu öne sürüldü.
2019 yılında hayatımıza giren koronavirüsün etkileri hala devam ediyor. Bugüne kadar salgın nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirirken birçok kişi hastalığın izleriyle yaşamını sürdürüyor.
KADINLARDA COVID-19 SEMPTOMLARI
Covid-19 ile ilgili yeni bulgular da araştırmacılar tarafından tespit edilmeye devam ediyor. Yeni bir araştırma ise kadınların uzun süreli koronavirüs semptomları yaşama olasılığının erkeklerden büyük ölçüde daha yüksek olduğunu gösteriyor.
SEMPTOMLAR UZUN YILLAR DEVAM EDEBİLİYOR
Uzun süreli Covid-19, enfeksiyonu temizleyen hastalarda iyileştikten sonra hala dört haftadan fazla süren semptomlar olduğunda ortaya çıkıyor. Bazı durumlarda, bu semptomlar aylarca hatta yıllarca devam edebiliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre hastalar yorgunluk, nefes almada zorluk, baş ağrısı, beyin sisi, eklem ve kas ağrısı ve devam eden tat ve koku kaybı gibi çeşitli kalıcı semptomlar yaşayabilir. İnsanların uzun süreli koronavirüs geliştirmesine neyin neden olduğu belli değil ancak uzmanlar arasında virüsün vücutta kalması, virüsün neden olduğu sinir yollarında hasar ve enfeksiyon sonrasında bağışıklık sisteminin aktif kalması gibi çeşitli teoriler var.
KADRINLAR RİSK ALTINDA
Ayrıca, erkeklerin akut böbrek hasarı gibi böbrek rahatsızlıklarına sahip olma olasılığı daha yüksek olarak not edildi. Erkekler ve kadınlar arasında yalnızca koronavirüs enfeksiyonu sırasındaki semptomlar farklı değildi, aynı zamanda uzun süreli Covid-19'un gelişmesinden sonra semptomlar da farklı. Kadınlar için, yorgunluk da dahil olmak üzere uzun vadeli semptomların oranları daha yüksek.