Kürtaj yasal mı? Türkiye'de bebek aldırmak yasak mı?

Kürtaj yasal mı? Türkiye'de bebek aldırmak yasak mı?

Kürtaj yasal mı? sorusu Google arama motorunda gündeme geldi. Peki Türkiye'de kürtaj yasal mı? Hastanelerde kürtaj yapılıyor mu?

Kürtaj yasal mı? sorusu yanıt arıyor. Tükiye'de kürtajın yasak olup olmadığı araştırılıyor. İşte Kürtaj hakkındaki detaylar...

kurtaj-fiyatlari-127.webp

KÜRTAJ NEDİR, NEDEN YAPILIR?

Kürtaj, istenmeyen veya sağlık sebebi ile gebeliği cerrahi prosedürle sonlandırıldığı tıbbi bir işlemdir. Türkiye’de yasal sınır anlamında tıbbi olarak hamileliğin ilk 10 haftasına kadar yapılabilen kürtaj işlemi, uzman doktor eşliğinde yasal olarak uygulanır.

kurtaj-ankara.jpg

KÜRTAJ NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?

Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.

Günümüz kürtaj işlemleri genellikle yaygın olarak cerrahi olarak vakum yöntemiyle gerçekleştirilir. Kolay, pratik ve daha az risk barındıran bu yöntem sırasında kadının rahmindeki cenin, plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde kanül adı verilen aletler sayesinde çekilerek alınır. Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır.

Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir. Enfeksiyon ihtimaline karşı antibiyotik tedavisi uygulanan hastalar için genellikle 1 hafta cinsel birliktelik yapılmaması, yapılması halinde ise doğum kontrol kullanmaları önerilir.

kurtaj.jpg

KÜRTAJ ZARARLI MI?

Kürtajın her kişide görülmeyen ve nadir olarak yaşanan bazı riskler mevcuttur. Bu risklerin başlıca olanları enfeksiyon, kanama ve rahimde meydana gelen yaralardır.

Bunlarla birlikte kürtaj riskleri şunları içerir:

  • Enfeksiyon
  • Kanama

  • Rahimde kalması muhtemele gebelik dokusu

  • Rahim ağzında yara

  • İlaçlara karşı alerjik reaksiyon

  • Mide bulantısı

  • Baş dönmesi

antalya-kurtaj-hamilelik.jpg

KÜRTAJ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tıbbi veya cerrahi kürtaj sonrası tekrar randevu almanız gerekmez. Hamileliğin sonlandığını garanti etmek için hamilelik testi yaparak durumu netleştirebilirsiniz.

Özellikle tıbbi kürtaj yaptırdıysanız ilaçların etkisiyle mide bulantısı ve ishal semptomları yaşamanız mümkün olabilir. Cerrahi kürtajda ise anestezi etkisiyle bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.

Kürtaj sonrası ortaya çıkabilecek semptom veya komplikasyonlara karşı yapılması gerekenler şunlardır:

  • Ağrı veya rahatsızlık durumuna göre ibuprofen veya parasetamol gibi ilaçlar alın.

  • Kanama oluşursa hijyenik ped kullanın.

  • Cinsel birliktelik gerçekleştirmek istiyorsanız tekrar hamile kalmamak için doğum kontrolü yöntemi kullanın.

Bunlarla birlikte kürtaj sonrası kendinizi iyi ve hazır hissediyorsanız günlük rutininize dönmenizde hiçbir sakınca yoktur.

kurtaj-drn.jpg

KÜRTAJ YASAK MI?

Ülkemizde hamileliğin ilk 10 haftasına kadar kürtaj uygulaması yasal olarak sağlık kuruluşları tarafından yapılır.

KÜRTAJ YAPMAK NE KADAR SÜRER?

Cerrahi kürtaj yöntemi ile yapılan kürtaj işlemleri çoğunlukla 10-15 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Bazı anormal rahim durumlarında bu sürenin uzadığı da olabilir.

1 HAFTALIK BEBEK KÜRTAJ OLUR MU?

10 haftaya kadar kürtaj işlemi gerçekleştirilebileceği için 1 haftalık hamileliklerde de kürtaj yapılır.

kurtaj-nasil-yapilir-68.jpg

16 HAFTALIK BEBEK KÜRTAJ OLUR MU?

Özellikle ülkemizde 10 haftalık hamileliklere kadar kürtaj uygulaması yapılır. 16 haftalık hamilelikle yasal statüde değerlendirilmez ve tıbbi açından da tavsiye edilmez.

KÜRTAJ ACI VERİR Mİ?

Günümüzde yaygın olarak uygulanan vakum yöntemi ile kürtaj işlemi ağrısız, acısız ve pratik bir şekilde gerçekleşir.