
Kuşlar arasında cinsel yolla yayılan hastalık insalara da bulaşıyor
Avustralya'da kuşlar arasında cinsel yolla bulaşan 'klamidya' salgını başladı. Uzmanlar, bu hastalığın insanlara da geçtiğini ve grip gibi semptomlara neden olduğunu açıkladı.
Avustralya’da hasta kuşların sayısının artması paniğe neden oldu. Bilim insanları, hastalığın insanlara bulaşmasından endişe ettiklerini duyurdu.
Hayvan hastanelerinde tedavi altındaki kuşların yaklaşık üçte birine ‘klamidya’ teşhisi kondu.
Uzmanlar, hastalığın kuşlarda bulaşma hızının insanlarda enfeksiyonlara yol açarak, onlarla yakın temasta bulunanlarda grip benzeri semptomlara neden olabileceğinden endişe duyduklarını açıkladı.
KUŞLARIN ÜÇTE BİRİ HASTA
Avustralya, Queensland’deki Sunshine Coast Üniversitesi’ndeki Martina Jelocnik’in ekibi, hastalığı araştırırken, bir vahşi yaşam hastanesinde 107 farklı türden 564 kuşu test etti.
Kuşların yüzde 29’unun, bilim için tamamen yeni olan üç varyantı da dahil olmak üzere çeşitli klamidya türlerine yakalandıkları belirlendi.
BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Victoria, Bright kasabasında, 16 kişinin, bahçede çalışırken, kuş pisliklerine maruz kalarak bakteri kaptığı belirlendi. 16 kişiden birinin ölümüyle sonuçlanan olayda, güney Avustralya’da bir müze çalışanının, papağandan klamidya kaptıktan sonra zatüree olarak hayatını kaybettiği açıklandı.