
Lokum gibi kurban eti için meğer bunu yapmak gerekiyormuş! İşte yumuş yumuş kurban eti pişirmek için tarif
Lokum gibi kurban eti pişirmenin püf noktası nedir? Kurban eti nasıl yumuşacık pişirilir. Bu yazımızda size kurban etini yumuşacık pişirmek için detay vereceğiz.
Kurban etinden kavurma yapmak isteyenler ise en lezzetli ve yumuşak şekilde nasıl yapılacağını araştırıyor.
Yumuşacık lokum gibi bir et pişirmenin en önemli unsuru doğru ettir. Pişireceğiniz yemek, sizi doğru et konusunda yönlendirecektir. Izgara yapılacaksa ızgaralık, yemek yapılacaksa yemeklik et tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Etin istediğiniz yumuşaklıkta olmasını sağlamak için pişirme tekniği çok önemlidir. Kızartmalar için ızgara kullanabilir, sulu yemekler için güveç tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte pişirme süresini de yapacağınız yemeğe göre iyi ayarlamalısınız.
KURBAN ETİNİ LOKUM GİBİ YUMUŞACIK PİŞİRMENİN YOLU
ETİ MUHAKKAK DİNLENDİRİN
Kesimden hemen sonra eti pişirmek, sert ve kuru olmasına neden olabilir. Eti en az 24 saat buzdolabında dinlendirmek, kasların gevşemesine ve etin daha yumuşak olmasına yardımcı olur. Bu süreçte etin üstü kapalı olmalı ve hava almayacak şekilde saklanmalıdır.
ZEYTİNYAĞI İLE MARİNE EDİN
Uygulanacak pişirme işlemi öncesinde eti marine etmek hem lezzetini artırır hem de sulu kalmasını sağlar. Zeytinyağı, yoğurt, limon suyu, sarımsak, kekik ve biberiye gibi malzemelerle hazırlayacağınız bir marinasyon karışımı etin içine nüfuz eder ve pişirme sırasında suyunu kaybetmesini önler.
YUMUŞACIK KAVURMA TARİFİ
İşte kavurma yapılışı ve püf noktaları...
KAVURMA TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER -1 kg koyun but (Kuşbaşı doğranmış) -100 gr kuyruk yağı -½ bardak sıcak su -Tuz -Karabiber -Kekik
KAVURMA TARİFİ Kurban eti bir gece dinlendirildikten sonra sinirleri temizlenerek kuşbaşı şeklinde doğranır. Ayrı bir kaba 1 kilo ete 250gr iç yağı olacak şekilde iç yağı doğranır. Etler genişçe bir tencereye alınarak kapağı kapalı bir şekilde kendi suyunu çekene kadar kavrulur. Pişerken üzerinde biriken köpükler kaşık yardımı ile temizlenir. Et kavrulurken diğer yandan iç yağları ayrı bir kapta kavrulmaya başlanır. İç yağını kaynadıktan sonra üzerinde biriken kıkırdaklar kevgir yardımı ile toplanır.
Kavurma tencerenize 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra yağın kızmasını bekleyin ve ardından kuşbaşı doğradığınız eti atarak 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Et suyunu salmaya başladığı zaman ocağınızın altını “en kısık” konuma getirin ve tencerenin kapağını kapatın. 15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını vakit kaybetmeden tekrar kapatın. 1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz. Etler suyunu tamamen çektikten sonra ya da çok miktarda kavurma yapıyorsanız et suyu bolca olacaktır bu durumda et piştiğinde tencerenin tabanında kalan bu koyu renkli suyu kepçe yardımı ile alın, suyu çekmesini beklerseniz etleriniz çok piştiğinden ezilecektir. Suyunu çeken etlere iç yağı eklenir. Normalde yemeğe koyduğumuzdan biraz daha fazla tuz koyarak 5 dakika kadar daha kavrulur. Ocak kapatılarak etler sıcakken ısıya dayanıklı yayvan kaplara veya tepsilere boşaltılarak soğuması beklenir (plastik kap kullanmayınız). Yağlar donduktan sonra kavurma kaplardan buzdolabı poşetlerine alınır. Bir ay içinde tüketilecekse buzdolabında, uzun sürede tüketilecekse derin dondurucuda muhafaza edilir.