Mizofoni (sese duyarlılık ) nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Mizofoni (sese duyarlılık ) nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Günümüzde internetten birçok konu hakkında bilgi edinmek için arama motorlarından farklı farklı aramalar yapılmaktadır.

Günümüzde internetten birçok konu hakkında bilgi edinmek için arama motorlarından farklı farklı aramalar yapılmaktadır. Örneğin; izmir psikolog , baş ağrısına ne iyi gelir, ıslak kek tarifi, buca kız öğrenci yurtları , temizlik şirketleri vb. Mizofoni de bunlardan bir tanesidir. Bu yazımızda aşağıdaki konu başlıklarına değinmiş olacağız.

  • Mizofonı hastalığı nedir?
  • Mizofoni hastalığının belirtileri nelerdir?
  • Mizofoni hastalığının nedenleri?
  • Mizofoni hastalığının tedavisi nasıl olur?

Mizofonı hastalığı nedir?

Daha çok içerisinde yaşadığımız çağın hastalığı olarakta bilinen mizofonı hastalığı, her gecen gün artmakta ve birçok kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Seslere karşı aşırı duyarlılık olarak bilinmektedir. Bu tur rahatsızlığı olan kişiler genellikle, sakız çiğneme, nefes alma, tırnak kesme, koklama, ağız şapırtıma, horlama, ıslık, horlama, ıslık, öksürük, esneme, yürüme, konuşma, yemek yeme, hatta diş fırçalama gibi günlük yaşantımızda sıkça karşılaşacağımız seslerden rahatsız olmaktadır.

Mizofoni hastalığının belirtileri nelerdir?

Mizofoni hastalığı hastalığı bulunan kişilerde, rahatsızlığını tetikleyen seslerin meydana gelmesiyle birlikte kendilerini sosyal kramp içerisinde hissederler. Bu seslerin artması durumunda, kişi kontrolünü kaybederek saldırganlaşma eğilimine doru yönelir ve hatta şiddet eğilimde bulunurlar.

Bu hastalığın en sık görülen belirtileri:

l Rahatsız edici seslerden kaçma eğilimi kulak kapatma isteği
l Sinirli , endişeli ve anormal davranışlar sergileme
l Sesin devam etmesi durumunda göğüste sıkışma hissi veya nefesin kesilmesi hissi gibi durumlar,
l Gündüz seslerden dolayı anlamsız huzursuzluk ve gece ses olmamasından dolayı huzur bulma durumu
l Bebek ve çocuk seslerine karsı aşırı duyarlılık
l Herhangi bir nesneye vurularak ritmik ses çıkarılması durumunda rahatsızlık duyulması
mizofoni hastalığının sebepleri

Mizofoni hastalığının oluşmasının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte beynin hem psikolojik hem de fiziksel anormalliklerinin olmasından dolayı meydana geldiği tahmin edilmektedir.

Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu

Endişe ve kaygı verici düşüncelere obsesyen denilir. Simetri, kirlenme kaygısı, gerekli olmayan eşyaları bıraktırma ve düzen gibi takıntıların olması durumunda mizofonı hastalığının oluşması daha sık rastlanan bir durumdur.

Tourette sendromu

Tourette istemsiz olarak bazı davranışların tekrarlanmasına neden olmaktadır. Örneğin; kendi kendine konuşma, sık sık boğaz temizlenmesi, kafa ve omuz tikleri gibi fiziksel hareketlerin tekrarı mizofonı hastalığını tetikleyen durumlardan biridir.

Anksiyete bozukluığu

Herhangi bir durum karşısında aşırı endişelenme durumuna anksiyete bozukluğu denilir. Belirtileri: kas gerginliği, asabiyet, yorgunluk, avuç içinde terleme, ishal, vücutta karıncalanma hissi, konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar en önemli belirtileri arasındadır ve mizofonı hastalığını tetikleyen durumlar arasındadır.

Ayrıca: yeme bozukluğu, beyin travması, migren , cinsel sorunlar yaşanması, uzun süre yüksek sese maruz kalma durumu, mide ve yemek borusun daralması rahatsızlıklarıyla karşılaşan bireylerinde mızofonı hastalığına yakalanma riski daha fazladır

Mizofonı jhastalıgı nasıl tedavi edilir?

Mızofonı hastalığının ortadan kaldırılmasına yönelik eğitim ve danışmanlık alınması tedavinin en önemli yöntemlerindendir. Böylece hasta rahatsızlığı konusunda bilinç sağlanarak desteklenir ve hastalığının farkına vardırılır. Bu hastalığın tedavisine yönelik en önemli yöntem kişiye özel olarak oluşturulur. Ses terapisi şeklinde ilerleyen tedavi yöntemi uygulanılark ilerleir ancak halen tam olarak net bir tedavi oluşturulamamıştır.

Bilişsel tedavi yöntemi

Hastalığın sıkıntılarının azaltılması için rahatsızlık veren seslerin bilincine vardırılır ve , bu sesler hakkında düşünmesi ve değişimin oluşturulabilmesi için daha farklı düşünmesi sağlanılır.

Duyarsızlaştırma terapisi

Bu hastalığın tedavisinde en önemli yöntemlerden biride rahatsızlık duyduğu sesle yüzleştirilerek, duyarsızlaşması sağlatılır.