Oruçluyken ağız kokusunu önlemek için altın öneriler

Oruçluyken ağız kokusunu önlemek için altın öneriler

Ramazan’da yetersiz su tüketimi ve uzun süreli açlık gibi sebepler kişilerde ağız kokusu problemi görülmesine yol açabiliyor. Diş ve diş eti problemleri gibi unsurlar da ağız kokusu sebepleri arasında sayılabiliyor.

Ramazan’da değişen beslenme düzeni nedeniyle, diş ve diş eti hastalıklarını önlemek için diş bakımına daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor. Ağızda çürümüş dişlerin varlığı, ayrıca diş eti problemleri, genellikle ağız kokusunun ilk sebepleri arasında belirtiliyor. Ağız kokusuna aynı zamanda sindirim sistemi problemleri, bademcik ya da sinüzit gibi rahatsızlıklar da yol açabiliyor. Toplumda en çok karşılaşılan problemler arasında yer alan ağız kokusu, sosyal hayatı da büyük ölçüde etkiliyor.

İFTAR VE SAHUR SONRASINDA DİŞLERİNİZİ MUTLAKA FIRÇALAYIN

Ramazan boyunca yemek yeme sayısı azaldığı için ağızda bulunan asit oranı da bu durumdan etkileniyor. Azalan asit oranı sebebiyle ağızdaki bakteri üretiminde artış görülüyor. İftar ve sahurdan sonra dişlerin fırçalanması, dil üzerinin ve diş etlerinin temizlenmesi büyük önem taşıyor. Diş ipi ve gargara kullanımı da ağız içi bakımının desteklenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca kalsiyum ve florür açısından zengin diş macunlarının kullanılması da ağız kokusunun önüne geçilmesini sağlıyor.

Ağız Kokusu Tedavisi - Prof. Dr. Aytuğ Altundağ

Ağız kokusuna sebep olabilecek ağız içi faktörler (eski ve uyumsuz köprülerin-dolguların varlığı, dişeti hastalıkları, yetersiz ağız hijyeni, çürükler, ağız içi enfeksiyon varlığı) ve ağız dışı faktörler (reflü, sindirim problemleri, sinüzit, farenjit, tonsilit, diyabet gibi sistemik hastalıklar ya da A, B12 vitamini, demir ve çinko eksikliği) dışında tuttuğumuz bu fizyolojik ağız kokusu uzun süre açlık sebebiyle mide ve ağız ortamının susuz kalması ve çok daha asidik bir yapıya geçmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır ve bazı önlemler alınarak azalabilmektedir;

  • Etkin ağız bakımını sağlamak, ağız kuruluğuna sebep olabileceği için tercihen alkolsüz gargara kullanmak
  • Sahuru atlamamak; bu öğünde ceviz, badem, tarçın ve yeşil çay tüketmek
  • Dehidratasyonu önlemek için iftar ve sahur arası bol bol su içmek
  • Kahve, çay, çikolata gibi yiyecek ve içeceklerden diüretik oldukları için mümkün olduğunca uzak durmak. Sahurda hiç tüketmemek.
  • Tuzlu, baharatlı ve kızartılmış gıdalardan uzak durmak, iftar ve sahurda bolca taze meyve ve sebze tüketmek
  • Sarımsak ve soğan gibi gıdalardan uzak durmak
  • Süt ve balık sindirim sırasında kötü koku açığa çıkaran proteinler içerdiğinden tüketiminden hemen sonra dişleri fırçalamak
  • Sigara tüketimini azaltmak mümkünse tamamen bırakmak
  • Damak protezi varsa uyumadan temizleyici solüsyonda bırakmak