
Patates kabuklarını atmamalısınız. Patates kabuklarının 5 şaşırtıcı etkisi
Patates soyduktan sonra kabuklarını atmayın. Patates kabuklarının pek bilinmeyen 5 etkisini sizler için derledik
Patates, A, C, K, B6 ve E vitaminleri ile folatlar açısından zengin bir besindir. Bununla birlikte, patates kabuğunun da patates kadar faydalı olduğunu biliyor muydunuz?
Potasyum kaynağıdır
Kabuğu ile birlikte pişirilmiş iri bir patates yaklaşık 1,600 miligram potasyum içerir, yani tüm bir gün için önerilen miktarın yarısı kadar ve potasyumuyla ünlü muzdan neredeyse 4 kat fazla. Bunun dışında potasyum kan basıncının düşmesinde büyük rol oynar.
İyi bir manganez kaynağıdır
Manganez, protein, karbonhidrat ve kolesterol işlemede önemli bir rol oynar. Bir patatesin kabuğunda önerilen günlük ihtiyacın yüzde 33’ü bulunur.
Vitamin B6 açısından zengindir
B6 vitamini, kardiyovasküler, sindirim, bağışıklık kas ve sinir sistemleri için önemlidir. Ayrıca beyin hormanları için faydalıdır. Kabuklu iri bir patates günlük B6 vitamin ihtiyacının yüzde 46’sını karşılar.
C vitamini kaynağıdır
Patatesin kabuğunda aynı zamanda oldukça yoğun C vitamini de bulunmaktadır. İri bir patatesin kabuğunda 29 mg C vitamini bulunur, yani bu vitaminle anılan portakalın 3 katı kadar ve günde almanız gerekenin yarısı kadar. Aynı zamanda bir antioksidan olarak ve yaraların çabuk iyileşmesi için de çok faydalıdır
Patates kabuklarından cilt maskesi
Patatesin kabuklarını soyun ve rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Rendelediğiniz patateslerini suyunu iyice sıkarak bir kaba aktarın. Bu suyla kuru olan yüzünüzü yıkayın, posasını da göz altlarınıza ve burun üzerine koyarak bir süre bekletebilirsiniz. Ardından yüzünüzü bol suyla durulayın.
Kaynak: Yemek.com