Prostata ne iyi gelir? İşte tedavinizi hızlandıracak öneriler...

Prostata ne iyi gelir? İşte tedavinizi hızlandıracak öneriler...

Her erkekte doğuştan bulunan ve yaş ile birlikte hormon dengesinin değişmesi nedeniyle büyümeye başlayan prostat, hayat kalitesini oldukça düşürüyor. Peki, Prostata iyi gelen bitkiler, gıdalar ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte detaylar.

Yapılan çalışmalar; 60 yaşındaki erkeklerin %50'sinde, 80 yaşındaki erkeklerin ise %90'ında iyi huylu prostat büyümesinin görüldüğünü gösterirken, her 12 erkekten biri de prostat kanserine yakalanıyor. Yaş, aile öyküsü, yağlı beslenme alışkanlığı, hormonlar, A ve D vitamini değerleri prostat hastalıkları üzerinde etkili. Bu nedenle tüketilen gıdalara dikkat edildiği takdirde, prostat hastalıkları için önlem almak da mümkün olabiliyor.

PROSTATA NE İYİ GELİR?

Prostat büyümesinde; yaş, yağlı beslenme, aile öyküsü, A ve D vitaminleri, hormonlar etkilidir. Bu sebeple tüketilen gıdalara dikkat edilmesi halinde prostat ile ilgili hastalıklara karşı önlem alınabilmektedir. Yine bazı bitkisel gıdalarla iyileşme ya da oluşma sürecine etki etmek de mümkündür.

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prostat hastalıklarının belirtileri karakteristik bir özellikte değildir, Bu sebeple her belirti kanseri göstermeyebilir. Prostat kanserinin yaygın olarak gözlemlendiği belirtiler şunlardır:

  •  Sık idrara çıkma
  •  İdrar yapmada zorluk
  •  İdrarda ya da menide gözlemlenen kan
  • Dışkılama sırasında zorlanma
  •  Ereksiyon olma sorunları
  • Boşalma sırasında meydana gelen ağrı
  • Kalça, bel ve bacakta meydana gelen ağrılar

 

PROSTATA İYİ GELEN BİTKİLER  VE GIDALAR 

Meyveler:  Meyve tüketerek alınan mineraller ve vitaminler bağışıklık sistemine doğrudan etki ederek güçlenmesini sağlamaktadır. Sindirim sistemini düzenler, cilt ve saçların sağlığını korur. Ayı zamanda iştahın azalmasını sağlayarak kilo kontrolünde rol alır. Antioksidan maddeler bakımından zengin olan meyveler kiraz, çilek, greyfurt, portakal, kavun, papaya, mango, erik, kivi, karpuz ve üzümdür.

meyveler.webp

Sebzeler: Sebzeler de meyveler gibi vücudu olası enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korunmada yardımcı olur ve vücut direncini arttırır. Yeşil renkli sebzelerden biber ve brokoli besin değeri bakımından en zengin sebzelerdir ve kalorisi oldukça düşüktür. Bu sebzeler düşük kalori sayesinde kilo kontrolünde etkin rol oynar ve vücuda gerekli olan mineral ve antioksidanları sağlarlar. Antioksidan etkiye sahip olan sebzeler şunlardır; ıspanak, kırmızı dolmalık biber, Brüksel lahanası, lahana, domates, havuç, tatlı patates, kış kabağıdır.

ispanak.webp

Kepek ve Tam Tahıllar: Rafine edilmiş olan tahıllarda fazla oranlarda lif, protein ve besin bulunduran tahıllar yapılan çalışmalara göre prostat hastalıklarından birisi olan tümörün küçülmesine sebep olduğu gözlemlenmiştir. Tam tahıllı besinlerin tüketilmesi ile kan şekerinin düştüğü gözlemlenmiştir.

Tam Tahıl Nedir? - Nustil

Yağsız Proteinler: İşlenmiş etler, yağlı kırmızı et ve yağlı süt gibi besinlerde doymuş yağ oranı yüksektir. Bu tarz gıdalar vücudun genel sağlığını da olumsuz etkilediği gibi prostat hastalıklarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat yağsız süt, yağsız süt ürünleri, tavuk, mercimek, somon balığı, ton balığı, yumurta akı, fasulye, hindi eti, yağsız yoğurt gibi protein kaynakları prostat sağlığını korumaktadır. Oldukça yüksek protein oranına sahip olan soğuk deniz balıkları da vücudumuz için gerekli olan omega yağ asitlerince zengindir.

yagsiz-proteinler.jpg

Likopen: Domates içerisinde bulunan etken maddedir. Prostat hastalıkları açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalarda, domates salçası, ketçap gibi domates ürünleri tüken kişilerin prostat hastalıklarına yakalanma riskleri azalmaktadır.

domates.jpg

Selenyum: Yaş arttıkça vücutta bulunan selenyum miktarı azalmaktadır. Bu durum prostat hastalıklarına sebep olabilmektedir. Yaş ile ters orantılı olan selenyumu arttırmak için, selenyum bakımından zengin olan gıdalar tüketilmelidir.

Çinko: Hücrelerin işlevleri için en gerekli minerallerden bir tanesi de çinkodur. Vücutta gözlemlenen prostat hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Çinko bakımından zengin olan gıdalar: süt, fındık, kabuklu deniz canlıları ve baklagillerdir.

Bitkisel Yağlar: Doymuş yağlar prostat kanseri ile direk olarak bağlantılıdır. Bununla beraber ceviz yağı, keten tohumu ve kanola yağı gibi bitki içerikli yağların prostatı koruduğu gözlemlenmiştir.

Yeşil Çay: Yeşil çayın birçok bakteri ve virüsü öldürdüğü bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahip olan bu bitki, prostat kanseri gibi birçok kanser hücresi ile savaşan oldukça güçlü bir antioksidandır. Günlük olarak 3 fincan yeşil çay içen kişilerin prostat hastalıklarına yakalanma riski azalmaktadır.

Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunan yağ, prostat hastalıklarının oluşmasını engellemektedir. İyi huylu prostat büyümesini küçülttüğü yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir. 

kabak-cekirdegi.jpeg

Nar: Ellagitannin ve antioksidan madde bakımından oldukça zengin olan nar, prostat ile ilgili hastalıklar üzerinde olumlu etkilere sahiptir.