Sağlıklı diye yiyorsunuz ancak bu yönüne dikkat! İltihaba neden oluyor

Sağlıklı diye yiyorsunuz ancak bu yönüne dikkat! İltihaba neden oluyor

Sağlıklı beslenenler sofrasından eksik etmiyor. Özellikle spor yapanlar tarafından çoğunlukla kas yapımına destek olacağı düşüncesiyle spor öncesi ve sonrasında da sıklıkla tüketiliyor. İşte fıstık ezmesi yemeden önce bilmeniz gerekenler.

Fıstık ezmesi yemeden önce iki kere düşünmenize neden olabilecek bazı özellikleri var. Kalp sağlığına iyi gelen fıstık ezmesinin aynı zamanda karaciğer kanserini de tetikleyebileceğini bilmek isteyebilirsiniz. 

Fıstık ezmesi birçok insanın favori atıştırmalıklarından biri. Hatta sağlıklı ve fit yaşam için yapılan tatlıların çoğunda şeker yerine fıstık ezmesi ile tatlandırmayı tercih ediyorlar.

Peki bu sevilen ezmenin yan etkilerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Yer fıstığının yan etkilerini sizin için hazırladık…

İLTİHAPLANMAYA SEBEP OLAN YİYECEKLER NELERDİR

YEMEK BORUSUNA ZARAR VEREBİLİR

Yerfıstığı diğer bazı kuruyemişlerden daha fazla yağ içerir, bu da yemek borunuzun ucunda bir kanat gibi görünen bir kas demeti olan alt özofagus sfinkterini (LES) kötüleştirdiği anlamına gelir. Yağlı yiyecekler LES'in gevşemesine neden olabilir.

REFLÜYÜ ARTIRABİLİR

Yer fıstığına karşı hafif bir alerjiniz olabilir ve bunu bilmiyor olabilirsiniz, bu da eozinofilik özofajite (EoE) neden olabilir. Ek olarak, tekrarlayan asit reflü nöbetleri yemek borusundaki iltihabı şiddetlendirebilir.

YUTKUNMA ZORLUĞU

İLTİHABA NEDEN OLABİLİYOR

Çok fazla tüketilmesi sonucunda fıstık, vücut üzerinde iltihap oluşturan Omega-6 yağ asitlerine sahiptir. Yapılan araştırmalar, doğru oranda Omega-3 tüketmenin bu iltihaplanmayı engellediğini gösterse de çok fazla fıstık ezmesi tüketmek, sağlıksız bir birikime neden olarak bedeninizi riske sokabilir.