Şeker hastalarının derdine deva 5 yiyecek belli oldu

Şeker hastalarının derdine deva 5 yiyecek belli oldu

Şeker hastalarının faydalanabileceği 5 şifalı besin ortaya çıktı.

Türkiye'de diyabet hastalığı ne yazık ki oldukça sık görülen bir durum. Ancak diyabetliler için süper besinler ortaya çıktı. Bu da şeker hastalarına bir nebze de olsa müjde olarak değerlendirildi.

Şeker hastalığı, günümüzde birçok insanın başına gelen ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Diyabetli bireyler için uzmanlar özel ve düzenli besinler öneriyor.

Peki, diyabetlilerin beslenmesinde hangi yiyecekler yer almalı? Uzman diyetisyen, diyabetliler için en etkili şifa deposu olan 5 besini ve bunların faydalarını.

DİYABET HASTALARINA İYİ GELEN BESİNLER

ekran-goruntusu-2024-02-02-181041.png

KURUBAKLAGİLLER

Posa, kolesterolü düşürmeye, kan şekerini dengelemeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olan sağlıklı beslenmenin önemli bir bileşenidir. Günde 25-30 gram posa almak için kurubaklagilleri tercih edebilirsiniz. Kurubaklagiller hem yüksek posa hem de bitkisel protein, demir, çinko, magnezyum ve folik asit gibi değerli besin öğeleri içerir. Bu nedenle diyabetlilerin beslenmesinde haftada iki-üç kere kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi seçenekler yer almalıdır. Kurubaklagillerin demirinden daha iyi yararlanmak için yanında bol limonlu bir salata da ekleyebilirsiniz.

ekran-goruntusu-2024-02-02-181051.png

ARMUT

Glisemik indeks, kan şekerinin ne kadar hızlı yükseldiğini gösterir. Glisemik indeksi düşük olan besinler, kan şekerini yavaş yükselterek diyabetliler için faydalıdır. Armut, posa bakımından zengin ve glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Bir orta boy armutu gün içinde bir ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Ancak unutmayın; meyveleri süt veya yoğurt gibi bir protein kaynağı ile birlikte yemek hem daha tok tutar hem de kan şekerini daha iyi kontrol eder. Armutun yanına bir bardak süt veya bir kase yoğurt alarak tokluğunuzu arttırabilirsiniz.

ekran-goruntusu-2024-02-02-181058.png

ZERDEÇAL

Zerdeçal, içindeki kurkumin maddesi sayesinde diyabet üzerinde olumlu etkileri olan bir baharattır. Kurkumin, antioksidan, iltihap önleyici ve anti kanser özelliklere sahiptir. 2012 yılında yapılan bir araştırmada, prediyabetli 240 kişiye 9 ay boyunca kurkumin verilmesinin diyabeti engelleyebileceği ortaya çıkmıştır. Zerdeçalı yemeklerinize, çorbalara, salatalara veya sütünüze ekleyerek tüketebilirsiniz.

ekran-goruntusu-2024-02-02-181107.png

TURUNÇGİLLER

Turunçgiller, C vitamini ve posa açısından zengin meyvelerdir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cilt sağlığını korumaya ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Posa ise kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur. Amerikan Diyabet Birliği, greyfurt, mandalina, portakal, limon gibi turunçgillerin diyabetliler için uygun olduğunu belirtmektedir. Bir orta boy portakal veya 2 küçük mandalina ya da yarım greyfurt 1 porsiyon meyveye eşittir ve gün içinde tüketilebilir. Fakat dikkat edin; greyfurt bazı ilaçlarla etkileşebilir, bu yüzden doktorunuza danışmadan kullanmayın.

ekran-goruntusu-2024-02-02-181121.png

YULAF

Yulaf, beta glukan adlı bir posa türü içerir ve sağlığa yararlıdır. Beta glukan, yemek sonrası kan şekerinin ani yükselmesini engeller ve kahvaltı veya ara öğün olarak tüketilebilir. Ayrıca, diyabette kilo kontrolü çok önemlidir ve yulaf tokluk hissi vererek ve sindirimi düzenleyerek kilo yönetimine katkı sağlar. Yulaflı bir kahvaltı, gününüze enerjik bir başlangıç yapmanızı sağlar.