
Spor yaparken doğru bildiğimiz yanlışlar!
Spor yapıp fit kalmak isteyenler bazı egzersiz hareketlerinde beklenmedik sakatlıklar yaşayabilirler, yaralanmalar meydana gelebilir. Ancak doğru bildiğiniz yanlışlara çok dikkat etmelisiniz...
Sağlıklı bir yaşam için beslenmenin yanı sıra en önemli aktivite spor yapmaktır. Uzmanlar, sağlıklı ve zinde bir vücut için spor yapılmasını sıklıkla tavsiye ediyor. Fit kalmak, kas yapmak, yağ yakmak için kolları sıvayan spor severler kimi zaman da talihsiz sakatlanmalar yaşayabiliyor, spor yaralanmalarına maruz kalabiliyor. İşte burada da doğru bilinen yanlışların uygulanmaması konusunda dikkatli davranmak oldukça önemli bir hal alıyor.
İşte sporda doğru bilinen yanlışlar:
KOŞMAK DİZLERE ZARAR VERİR
-Hayır. Koşmak dizlere doğrudan zarar vermez. Önemli olan doğru bir tempoda ve gerektiğinde, gereken kadar hızla adımlarınızı atmaktır. Yürüyüş ve koşularda ayakkabıların da sakatlığa yol açtığı söylenir. Bu da bir dereceye kadar doğru kabul edilse de yaralanmanın, koşuya hazırlanma aşamasında yapılan açma-germe, ısınma hareketleri gibi birçok faktörü vardır.
NE KADAR EGZERSİZ YAPARSANIZ O KADAR GÜÇLENİRSİNİZ
-Hayır. Çok spor yapmak sizi güçlendirmez. Güçlü bir vücut için düzenli bir program oluşturmalısınız. Eğer haddinden fazla egzersiz yapıp güçleneceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü sporda egzersiz sürenizi önerilenin dışında yaparsanız vücudunuz güçlenmeden çok yıkıma uğrayacaktır. Yakılan yağlarla beraber kas kütlenizi de kaybetmenize yol açacaktır. O nedenle planlı, önerilen antrenman sistemiyle ağırlık yapmalısınız. Ancak bu şekilde bir egzersiz ile güçlenebilirsiniz.
ÇIKIK KIRIKTAN DAHA GEÇ İYİLEŞİYOR
-Bu durum yaralanmanın yaşandığı bölgeye göre farklılık gösterir. Kırık veya çıkığın yaşandığı bölgeye uygulanan operasyon, yerine ve şeklinde göre süreci etkiler. Çıkık kırıktan ya da kırık çıkıktan daha geç iyileşir gibi bir doğru yoktur.
YETİŞKİNLİK ÇAĞINA GELMEDEN AĞIRLIK KALDIRMAK BÜYÜME GERİLİĞİNE YOL AÇAR
-Yanlış. Bu durum her zaman için doğru değildir. Yine Ergen bireyin koşullarına, vücut durumuna bağlı olarak bir planlama ile süreç takip edilmelidir. Ergen bir çocukta yetişkine göre bulunan kas kütlesi daha azdır. O nedenle çocuklar daha az kuvvet üretir ve daha erken yorulurlar. Bu da kimi zaman adalelerdeki eklemlere ve uzun kemik uçlarındaki büyüme plaklarına yük bindirebilir ve yaralanmaya yol açabilir. Fakat son araştırmalara göre düzenli bir egzersiz programı ve uygun kilolarla yapılan ağırlık antrenmanları riski hem daha aza indirger hem de yaşına uygun bir gelişime katkıda bulunabilir.