Cinsiyet değiştirme yasası parlamentoda kabul edildi!

Cinsiyet değiştirme yasası parlamentoda kabul edildi!

Parlamento biri cinsiyet değiştirmek için asgari yaşı 18'den 16'ya indiren, diğeri ise ameliyata erişimi kolaylaştıran iki yeni yasayı onayladı. Cinsiyet değiştirme yaşı resmen düşürüldü.

İsveç Parlamentosu, biri cinsiyet değiştirmek için asgari yaşı 18'den 16'ya indiren, diğeri ise ameliyata erişimi kolaylaştıran iki yeni yasayı kabul etti.

Riksdag'daki 349 milletvekilinden 94'ü karşı oy kullanırken, tasarılar 234 lehte oyla kabul etti.

YASA 2025'TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Bu yasalar, 1 Temmuz 2025 tarihinde yürürlüğe girdiğinde, insanlar cinsiyetlerini 16 yaşında değiştirebilecek, ancak 18 yaşından küçükler için ebeveynlerinin, bir doktorun ve Ulusal Sağlık ve Sosyal İşler Kurulunun onayı gerekli olacak.

Bir kişinin doğumdan gelen cinsiyeti ile kendisini tanımladığı hissettiği cinsiyet arasında bir uyumsuzluk yaşadığını ortaya koyan "cinsiyet disforisi" teşhisi artık gerekli olmayacak.

"NİHAYET MODERN BİR YASA"

Merkez Parti lideri Türk kökenli İsveçli siyasetçi Muharrem Demirok, "İsveç, nihayet cinsiyet kimliği konusunda modern bir yasaya sahip oldu. Bu yasa ilgililerin işlevsel bir yaşam sürmelerini sağlayacak” dedi.

Gözlemcilere göre, cinsiyet değişikliği prosedürünü basitleştirecek olan yasa, muhafazakâr Başbakan Ulf Kristersson'un durumunu zayıflattı. Hükümet başkanı, partisi içindeki bazı gruplara boyun eğmek zorunda kaldığını itiraf etti.

Başbakan, teklif edilen yasayı "dengeli ve sorumlu" olarak nitelendirse de, koalisyonu bir yanda metni destekleyen Ilımlılar ve Liberaller ile diğer yanda buna karşı çıkan Hıristiyan Demokratlar ve İsveç Demokratları arasında bölündü. Sol muhalefetin desteği çoğunluğa ulaşılmasını sağladı.