CHP'li Girgin'den iktidara 'Kara Kış Fonu' oluşturun çağrısı

CHP'li Girgin'den iktidara 'Kara Kış Fonu' oluşturun çağrısı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde iktidara tepki göstererek "Şirketleri değil, bir kez olsun vatandaşı düşünün. Kara Kış Fonu oluşturun" çağrısında bulundu.

YURT GAZETESİ- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde, elektrik ve enerji sektörüne gelen zamları ve enerji sektörlerinin özelleştirilmesine tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, "Kesintisiz, kaliteli, temiz enerjiye ödenebilir koşullarda erişim temel bir haktır. Bunu sağlamak ise devletin görevidir" dedi.


Girgin ayrıca, Sayıştay raporlarına yansıyan bazı şirketlerin vatandaştan tahsil ettiği faturaların elektirik enerjisi  form tutarlarını bakanlık hesabına hiç yatırmadığı ya da eksik yatırdığını belirtti.


Girgin'in konuşmasının satır başları şu şekilde;


Cumhuriyet ve cumhuriyet kazanımları, Cumhuriyeti kuranlar için miras değil alın teriydi. Türkiye son 20 yıldır, kadir kıymet bilmez bir hayırsız mirasyedi iktidar tarafından yönetiliyor. Adeta öç alırcasına Cumhuriyet kazanımları har vurup harman savruluyor.",


2.1 milyon hanenin elektrik faturalarının kamu tarafından ödenmesi, faturasını ödemediği için elektrikleri kesilen yaklaşık 3.7 milyonu aşan hanenin varlığı ülkemizdeki enerji yoksulluğunun geldiği noktayı göstermesi açısından önemlidir.Özelleştirmeler için topluma sunulan pembe tablonun üzerindeki sır zaman içerisinde dökülmüş ve karşımıza enerji yoksunluğunu içeren kara bir tablo çıkmıştır. Peki, ne yapılırsa bu tablo değişir? ' Geçinemiyorum, faturamı nasıl ödeyeyim diye feryat eden vatandaşlarımızın yükünü biraz hafifletmek adına, elektrik faturalarının yüzde 20'sini oluşturan vergi ve formlar tekrar gözden geçirilmelidir. 2017 yılında yapılan yasal düzenlemeyle sanayi abone grubundan kaldırılan TRT payı kesintisi, tüm abone gruplarından kaldırılmalı ve elektrik faturalarındaki TRT payı tahsiline son verilmelidir. Çünkü TRT payı uygulaması, iktidarın propagandası için elektirik faturalarını haraca bağlamanın adı olmuştur. Benzer bir uygulama artık amacını yitirmiş olan enerji fonu kesintisi için de geçerli olmalıdır. Mesken abone grubundan KDV tamamen kaldırılmalı, benzer uygulama çiftçilik yaparak geçimini sağlayan tarımsal sulama abone grubu içinde göz önüne alınmalı KDV oranı yüzde 1'e çekilmelidir.


Geçen yıl eylül ayı ile bu yıl eylül ayı arasında aynı oranda kullanılan elektrik için yüzde 30 artış var. Ocak ayından beri elektriğe gelen yüzde 30 zamma karşılık hangi memura, hangi emekliye, hangi işçiye son 1 yılda yüzde 30 oranında zam yapıldı?"


Sayıştay, elektrik satışı yapan bazı şirketlerin elektrik faturaları üzerinden vatandaştan tahsil ettiği, elektrik enerjisi  form tutarlarını bakanlık hesabına hiç yatırmadığı ya da eksik yatırdığını ortaya koymuştur. Rapora göre, 2019 yılında elektrik satışı yapan 174 firmadan 41'i hiç elektrik enerjisi fonu yapmamış, 15'i ise eksik ve gecikmeli ödemiştir. 2020 yılında ise elektrik satışı yaptığı bildirilen 197 şirketten, 37'si hiç ödeme yapmamış . Eksik veya gecikmeli ödeme yapan şirket sayısı ise 18 olmuştur. Vatandaş faturasını ödemeyince elektriğini anında kesenler, söz konusu şirketler olunca gözlerini kapatıyorlar
TEİAŞ 2019'da 1.6 milyar lira; 2020'de 4.8 milyar lira kâr etmiş. En fazla kar eden üçüncü kamu işletmesi.  Böyle bir işletme neden özelleştirilir?


Ancak 'Biz bu kârı, halkımız için, ucuz elektrik için, enerji güvenliği için kullanmayacağız, bu kâr şirketlerin olsun derseniz' özelleştirirsiniz. Sadece bu özelleştirme kararı bile iktidarın yaşadığı kaynak sıkıntısını, halkımızın geleceğine vurulan bir pranga olarak göstermektedir. Bir kerelik gelir elde etmek için geleceğimiz maalesef satılmaktadır. Son 20 yılda özelleştirilen elektrik üretim ve dağıtım  sektörü borç batağı içinde. Bu da enerji fiyatlarına zam olarak yansıyor. Bırakın TEİAŞ'ı özelleşitirmeyi kesintisiz, kaliteli, temiz enerjiye ödenebilir koşullarda erişim temel bir haktır. Bunu sağlamak ise devletin görevidir.
İktidara çağrımızdır, şirketleri değil, bir kez olsun vatandaşı düşünün. Kara Kış Fonu oluşturun. Enerjideki vergi yükleri ve zamları vatandaşın cebinden değil, bu fondan karşılayın. Fakir fukara kışı rahat geçirsin