Şahenk mi uyanık, Acun Ilıcalı mı?

Doğuş Holding’in sahibi olduğu NTV Grubu’nun medyadaki daralma girişimleri bir süredir devam ediyor. Gruba bağlı aylık dergilerin ardından Türkiye’nin ilk ekonomi kanalı olan CNBC-E, Discovery Communications’a satıldı. Bu bir satış gibi görünse de CNBC-E fiili olarak kapatıldı. 1990’ların ilk yarısında gazeteci Hakan Çizem tarafından kurulan ve kuruluş aşamasında benim de çalıştığım Kanal-E, Doğuş Grubu tarafından satın alınmış ve adı CNBC-E olarak değiştirilmişti. Doğuş Grubu, CNBC-E’nin yanı sıra internet sitelerini de kapatarak yüzlerce gazetecinin işsiz kalmasına neden oldu.

Restoran ve eğlence sektöründe büyürken medyada küçülen Doğuş Holding’in Başkanı Ferit Şahenk, bir yandan da ‘yeni medya patronu’ Acun Ilıcalı’ya ortak oldu. Şahenk, Kasım 2015’te Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu TV8’in yüzde 30’una 110 milyon dolar ödeyerek ortak oldu.

2 yılda değeri defalarca katladı

Peki Acun Ilıcalı, TV8’i kaça satın almıştı, anımsatalım. Ilıcalı’nın 2013 yılında kanalın toplamına ödediği para 60 milyon dolardı. Bu arada kanalın tüm çalışanları işten çıkarıldı ve tazminatını da eski patron üstlendi. TV8, bir zamanların ünlü işadamı Mehmet Nazif Günal’ın sahibi olduğu MNG Holding’e aitti. AKP’nin ilk yıllarında Recep Tayyip Erdoğan ile yıldızı barışmayan Mehmet Nazif Günal, daha sonra çark ederek İstanbul’a 3. havalimanını yapan konsorsiyuma dahil oldu. Günal’ın işleri, Erdoğan’a olan ‘sevgisini’ “Başbakanım, siz ikinci Atatürk’sünüz, hatta ondan daha büyüksünüz” sözleriyle ifade ettikten sonra açılmıştı. Elbette bu bir tesadüf! Kimse kalkıp da rica üzerine Günal’ın kanalı ‘yok fiyatına’ Acun Ilıcalı’ya sattığını iddia etmiyor.

Acun’un kanalı TV8, şu sıralar Ray Bradbury’nin 1951 yılında kaleme aldığı Fahrenheit 451 kitabında anlatılan rolü yerine getiriyor. Kitapta, insanların sadece televizyonda beyin yıkayıcı şovları izlediği bir dünya anlatılıyor. TV8’deki incir çekirdeğini doldurmayan şovları, yarışmaları herkes biliyor, çünkü hepsi rating rekoru kırıyor.

Gelelim bugüne… Dün medya sitelerine iki haber düştü. Haberlerden biri Doğuş Grubu’nun NTV’den bile daha çok izlenen kanalı NTV Spor’un kapatılacağı, diğeri de Acun Ilıcalı’nın yeni bir spor kanalı kuracağıydı.

NTV Spor’un kapatılma gerekçesi, zarar etmesi. Kanalın kapatılacağı çalışanlara bildirilmiş hatta bir kısmı işten bile çıkarılmış. Şimdi insanın sorası geliyor, bir TV kanalının iki ortağından biri spor kanalını ‘zarar ettiği’ gerekçesiyle kapatıyor, diğeri kanal kuruyor. Bu durumda Şahenk mi akıllı hareket ediyor, Acun Ilıcalı mı? Yoksa başka hesaplar mı var?

Önceki ve Sonraki Yazılar