Fenerbahçe ligden çekilirse süreç nasıl işler?

Fenerbahçe ligden çekilirse süreç nasıl işler?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, kulübü olağanüstü kongreye davet etti. Ligden çekilme dahil her konunun görüşüleceği kongre öncesinde "Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur?" sorusu merak edilmeye başlandı.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, FB TV'de yaptığı açıklamalarda Trabzonspor maçında yaşanan olayları işaret ederek kulübü olağanüstü kongreye çağırdı.

"GEREKİYORSA BİR ALT LİGE DÜŞECEĞİZ"

Ali Koç yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

"Kulüpler Birliği'ndeki görevimden biraz evvel istifa ettim. Biz artık kendi bağımızı kendimiz keseceğiz. Gerekiyorsa da bir alt lige düşeceğiz. Her gün ölmektense bir gün öleceğiz. Gerekirse 1 sene oynar, çıkarız. Çekilme kararı alırsak başkanlığı bırakmayacağım, bir alt ligden kulübü tekrar Süper Lig'e çıkartıp öyle bırakırım."

FENERBAHÇE LİGDEN ÇEKİLİRSE NE OLUR?

Peki, Fenerbahçe ligden çekilirse neler yaşanabilir?  Bu sorunun yanıtını Av. Fatih Şaşıoğlu, X hesabından yanıtladı:

"TFF tarafından düzenlenen liglere katılmayan kulübe uygulanacak yaptırım, futbol takımının bir alt lige düşürülmesidir.

Ligden çekilme ya da liglere katılmama haricinde, Fenerbahçe bir Süper Lig müsabakasına çıkmazsa karşılaşacağı yaptırım TFF Futbol Müsabaka Talimatı md. 24'te belirtilmiştir. Kurala göre, ilk ihlalde hükmen mağlubiyet kararı verilir ve kulübün 3 puanı silinir.

İhlalin ikinci kez gerçekleşmesi halinde ise futbol takımı, hükmen mağlup kabul edilir ve bulunduğu ligden çıkarılarak bir alt lige düşürülür. Sezonun geri kalanında bu kulüp ile maçı olan tüm kulüpler maçta hükmen galip sayılır.

Fenerbahçe’nin bir alt lige düşmesinin çok ağır mali ve hukuki sonuçları olacaktır. Kulübün ana gelir kaynaklarından olan yayın ve sponsorluk gelirleri çok büyük oranda zarar görecektir. UEFA müsabakalarından elde edilecek katılım ve başarı ödüllerinden mahrum kalınacaktır.

 

Gelirlerin büyük ölçüde azalması karşısında giderlerin sabit kalacağı düşünüldüğünde mali açıdan içinden çıkılmaz bir durum söz konusu olacaktır. Futbolcular ve teknik adamlar ile akdedilmiş olan sözleşmelerden kaynaklı borçlar, mevcut gelirlerle ödenemeyecektir.

Bu durum neticesinde futbolcular alacakları için FIFA ve TFF nezdinde dava açabilecekler ve sözleşmelerini haklı nedenle feshedebileceklerdir. Fenerbahçe, önemli bir gelir kaynağı olan futbolcu bonservis ücretlerinden de mahrum kalacaktır.

Alacak davaları nedeniyle FIFA Futbolcuların Statü ve Transferi Talimatı (RSTP) md. 17'de yer alan transfer yasağı gibi yaptırımların uygulanması ihtimalinde Fenerbahçe'nin yeni transferler yapması engellenecek ve mevcut kadrosu ile mücadele etmesi ihtimali oldukça zorlaşacaktır.

Özellikle yabancı futbolcuların sözleşmelere küme düşme halinde serbest kalınacağına dair klozlar eklettiği görülmektedir. Böyle bir ihtimalde bu futbolcular tek taraflı irade beyanıyla sözleşmeyi sonlandırabilecekler, bu durum da mali açıdan Fenerbahçe'yi zor duruma sokacaktır.

Ek olarak belirtmek gerekir ki, Fenerbahçe Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu, ligden çekilme kararını tek başına alamayacaktır. Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği Tüzüğünün 19. Maddesinde bu husus düzenlenmiştir.

Tüzüğe göre Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği Genel Kurulu, kulübün en yüksek karar organı sıfatıyla hareket ettiği için ligden çekilmeye ilişkin kararı almak adına Yönetim Kuruluna yetki verilmesi zorunludur. Yönetim Kurulu, Kongre kararı olmadan ligden çekilemeyecektir.

Tüm bu hususlar gözetildiğinde Fenerbahçe’nin ligden çekilme kararı almasının doğuracağı ekonomik problemler ile mücadele etmenin mümkün olmadığı, böyle bir kararın Fenerbahçe’ye büyük zararlar vereceği, Yönetim Kurulunun böyle bir kararı kolayca veremeyeceği kanaatindeyim."