Sosyal medya bağımlılığı nelere yol açıyor? Sahte dünyalar...

Sosyal medya bağımlılığı nelere yol açıyor? Sahte dünyalar...

Aşırı sosyal medya bağımlılığının nelere neden olduğu ortaya çıktı.

Günümüzde bir alışkanlık haline gelen sosyal medya bağımlığıyla ilgili tehlikeli sonuçlar oraya çıktı. 

ekran-goruntusu-2024-02-18-133722.png

Bugün birçok kişinin sosyal medyada paylaştıkları, etkileşime girdikleri, beğendikleri ya da beğenildikleri paylaşımlar, gerçek hayatlarının sadece bir kısmını yansıtıyor.

ekran-goruntusu-2024-02-18-133730.png

Her gün milyonlarca kullanıcı, sosyal medya hesaplarından farklı insanlarla bağlantı kuruyor. Aile, akraba, arkadaş, hatta hiç tanışmadığı insanlar, bir tıkla ulaşılabilir hale geliyor. Sosyal medya, doğru kullanıldığında birçok fayda sağlıyor. Ancak aksi kullanımı büyük psikolojik sorunlara neden oluyor. 

ekran-goruntusu-2024-02-18-133735.png

AŞIRI SOSYAL MEDYA KULLANIMININ ZARARLARI NELER?

Yeniçağ'daki içeriğe göre sosyal medyanın aşırı kullanılması, bazı sorunlara yol açıyor. Bunlardan biri de sosyal medyanın, kullanıcılarını yalnızlaştırması olduğunun altı çizildi.

ekran-goruntusu-2024-02-18-133741.png

Sanal ortamda, kendimizi istediğimiz gibi gösterebiliyoruz. Orada gördüğümüz profiller, gerçek hayatta tanımadığımız, belki de yolda karşılaştığımızda selam vermediğimiz, belki de ‘şimdi konuşmak istemiyorum’ dediğimiz birçok insan. Bu yüzden oradaki rakamlar yükseliyor. Ama bu rakamlar, bizi aslında daha yalnız ve izole hissettiriyor. Çünkü zamanımızın çoğunu orada harcıyoruz.

ekran-goruntusu-2024-02-18-133746.png

Takipçi sayısı ne kadar çok olursa olsun, gerçek hayatta kurulan arkadaşlıkların yerini tutmuyor. Bu bir çeşit kendimizi kandırma olarak görülüyor. Aslında çok az insanla bağlantı kurmamıza, yani gerçek hayattan uzaklaşarak orada onay, beğeni ve paylaşım aramamıza neden oluyor.

ekran-goruntusu-2024-02-18-133753.png

SAHTE BİR ALGI VE PSİKOLOJİK SORUNLAR

Sosyal medyada paylaştığımız şeyler, zaten insanların görmesini ve beğenmesini istediğimiz şeyler. Sosyal medyayı iş olarak kullananlar, tabii ki en güzel, en mükemmel, en iyi hallerini paylaşıyorlar. Bu da insanlarda, özellikle gençlerde, bir algı oluşturuyor. ‘Herkes eğleniyor, herkes mutlu, ben neden yapamıyorum, neden ders çalışmak zorundayım, neden böyle yaşıyorum’ diye soruyorlar.