
Ege Denizi'nde neden sürekli deprem oluyor?
Ege Denizi'nde peş peşe meydana gelen depremler merak konusu oldu. Ege'de neden bu kadar sık deprem oluyor?
Ege Denizi'nde neden deprem oluyor? Ege'de en büyük deprem ne zaman oldu? Yunanistan'a yakın bölgelerde meydana gelen depremlerin ardından bu soruların yanıtı aranıyor.
Son 48 saatte 300'ü aşkın deprem meydana gelirken Ege'deki depremlerin nedeni araştırılıyor. Peki Ege'de neden deprem oluyor?
EGE'DE NEDEN DEPREM OLUYOR?
Ege Denizi, Avrasya ve Afrika levhalarının kesişim noktasında bulunur. Bu nedenle bölge sürekli olarak sismik bir hareketliliğe sahiptir. Bu bölgedeki doğrultu atımlı ve normal faylar, sık sık depremlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Özellikle Yunanistan ve Türkiye kıyıları bu hareketlilikten etkilenmektedir.
EGE'DEKİ EN BÜYÜK DEPREM NE ZAMAN OLDU?
9 Temmuz 1956 Santorini Depremi (7.7): Ege Denizi'nin en büyük depremlerinden biri olup Yunanistan ve çevresinde büyük yıkıma neden olmuştur.
30 Ekim 2020 İzmir Depremi (6.9): Sisam (Samos) Adası açıklarında meydana gelen deprem, özellikle İzmir'in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde büyük hasara yol açmış, 117 kişi hayatını kaybetmiştir.
1866-1867 Girit Depremleri (8.0): Bölgedeki en büyük depremlerden biri olup tsunamiye neden olmuş ve büyük yıkım getirmiştir.