
'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' sloganı ilk ne zaman çıktı?
'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' sloganı ilk ne zaman çıktı? Sloganın nereden ve kim tarafından ortaya çıkarıldığı merak konusu oldu.
Teğmenlerin yemin töreninde "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atan teğmenler disipline sevk edilmişti. Milli Savunma Bakanlığı, disipline gönderilen 5 teğmen için verdiği kararı açıkladı. Teğmenler ordudan ihraç edildi.
Peki "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" dediği için iktidar trolleri tarafından sosyal medyada hedef gösterilen ve akabinde soruşturma açılan teğmenlerin attığı bu sloganın kaynağı neresi?
'MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLERİYİZ' SLOGANININ KÖKENİ NERESİ?
Wikipedia'daki temel bilgilere göre "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", sloganı 2010'lu yıllarda yaygınlaşan bir slogandır. İddialara göre, ilk kez kullanan Turgut Özakman'dır
Gezi Parkı olayları sırasında kullanılan benzer bir slogan ise tartışmalara yol açmıştır. Eylemlerde sivilliğe gönderme yapılarak "Mustafa Keser'in askerleriyiz" denerek askerlik dili reddedilmiştir. Ancak sanatçı Mustafa Keser kendisi ile ilgili atılan sloganı doğru bulmadığını belirtmiştir.
Slogan, zaman zaman tekrar gündeme gelmiştir. 2018'de CHP İl Başkanlığı yapan Canan Kaftancıoğlu'nun sloganı militarist bulması kamuoyunda ses getirmiştir.
Benzer şekilde, üzerindeki tişörtte "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" yazan kişinin TBMM'ye alınmaması partilerce kınanmıştır.
Sloganın Atatürkçü çevrelerce kullanımına rastlamak mümkündür.
"Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganını Türkiye Gençlik Birliği (TGB) yoğun olarak kullanır. Bu slogan derneğin ana sloganlarından birisi olarak bilinir.
Öte yandan gazeteci-yazar Yılmaz Özdil
sloganın isim babasını da açıklayarak şunu yazmıştır:
“Mustafa Kemal’in askerleriyiz.
Hiç düşündünüz mü…
Nereden çıktı bu slogan?
İlk kim söyledi?
Sene 2006.
Aylardan haziran.
Yer, Danıştay.
Mustafa Kemal’in doğumunun 125’inci yılı dolayısıyla konferans düzenleniyor, ayakta alkışlanan konuşmacı anlatıyor:
“Atatürk Türkiyesi’nden rahatsız olanların yapması gereken, Atatürk’ü unutturmaktı. Onu yapıyorlar. Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu, milli mücadeleyi çocuklarımıza iyi anlatmak zorundayız. 1948’den beri Mustafa Kemal’in askeriyim, terhis olmak istemiyorum.”
Turgut Özakman’dı o.
Mucidi odur.
Haziran 2006’dan önce bu slogana ait tek örnek bulamazsınız. Çünkü, yoktur.
Peki, 1948’den beri askeriyim diyen, terhis olmak istemiyorum diyen Turgut Özakman, 1948’de yedek subay filan mıdır?
İçinde “asker” kelimesi geçiyor ya… Dincileri-liboşları boşverdim, bazılarımız bu sloganı “militarist” zannediyor. Halbuki, tam tersine, sivil’dir, hukuki’dir.
Turgut Özakman, 1948’de henüz 18 yaşındadır, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisidir.
Milli mücadelenin izini sürebilmek için Ankara’dan Afyon’a kadar yürür. Mecazi anlamda söylemiyorum, otomobil veya trene binmeden, tabana kuvvet, yürür. Güzergâh üzerinde yaşayan, Kurtuluş Savaşı’na şahit olmuş ve 1948’de hâlâ hayatta olanları bulur. Hatıraları dinler, defterler dolusu notlar alır, fotoğraflar toplar. Bıyıkları yeni yeni terlemeye başlamış bu delikanlının yaya olarak gerçekleştirdiği tarihi seyahat, 10 gün sürer… Ve, bu attığı adımlar, Şu Çılgın Türkler fikrinin çıkış noktasıdır.
1948’den beri askeriyim dediği, işte budur. Bireysel şuurdur. Cumhuriyet tarihinin en çarpıcı sloganı Mustafa Kemal’in askerleriyiz…
Cumhuriyet tarihinin en çarpıcı kitabı Şu Çılgın Türkler’in özetidir. Terhis olmak istemiyorum’dan kastı ise, bıkmadan usanmadan, anlatmaya devam etme azmidir.
Hakikate ihanet etmeyelim derdi.
Buna didindi, son nefesine kadar.
Huzur içinde yat hocam…
Vatan sana minnettar...