Türkiye iklim krizinde de Avrupa’nın en kırılgan ülkesi

Türkiye iklim krizinde de Avrupa’nın en kırılgan ülkesi

BM bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), tarafından kabul edilen ‘İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık’ başlıklı yeni raporda ‘dünyanın çoklu iklim tehlikeleriyle karşı karşıya kalacağı’ belirtildi


Raporun ağustosta yayımlanan birinci kısmında iklim krizinin insanlık için artık ‘kırmızı kod’ haline geldiği vurgulanmıştı.

34 binden fazla bilimsel makaleye atıfta bulunan kapsamlı ikinci raporda 270 araştırmacı ve yazar katkı sundu. Kısa vadeli küresel eylemlerin iklim krizinin tüm zararlarını ortadan kaldıramayacağı kaydedildi.

Rapor iklim değişikliğinin erken ölümlere, yerleşim yeri kayıplarına, gıda güvensizliğine neden olduğunu ve dünyayı ‘tahammül edilemez ve geri dönülemez risklere’ maruz bıraktığını ortaya koydu.

TÜRKİYE AVRUPA'NIN EN KIRILGAN ÜLKESİ
Yeşil Gazete’nin haberine göre rapor, Türkiye’nin aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğunu ortaya koydu. Ülkede yüksek emisyonların devam etmesi durumunda taşkınlar, kuraklık, sel ve toprak kayıpları meydana gelebilir.

Raporda atıfta bulunulan bir çalışma, Türkiye’de yağış rejimindeki değişim ve artan hava sıcaklığı nedeniyle toprak erozyonunun artacağını öngördü. Bu özellikle Akdeniz Bölgesi’ndeki tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 30’u tehdit altında. Emisyonlar artarsa öngörülen toprak kayıpları da artıyor.

Bugün Türkiye’de yaklaşık 460 bin kişi kıyı taşkınlarına maruz kalabilecek bölgelerde yaşıyor. Raporda atıfta bulunulan bir araştırmaya göre, emisyonlar artarsa bu sayı, yüzyılın sonuna kadar yaklaşık iki katına çıkabilir.

Türkiye’nin başka yerlerde yaşanacak zararlardan da derinden etkileneceği belirtilen raporda şunlar kaydedildi: “Örneğin, iklim değişikliğinin, uluslararası tedarik zincirlerinde, piyasalarda, finans sektöründe ve ticarette yarattığı olumsuz etki, Türkiye’de ürünlere erişimi kısıtlayacak, fiyatlar artacak ve Türkiye’nin ihracat piyasasına zarar verecek. Tarımsal verimin düşmesi, önemli altyapıların hasar görmesi ve emtia fiyatlarındaki artış gibi iklim değişikliği kaynaklı ekonomik şoklar, finansal istikrarsızlığa yol açabilir.”