Portekiz’de Fon Yatırımı Nasıl Yapılmalı? - 2024 Portekiz Yatırım Fonu Kılavuzu

Portekiz’de Fon Yatırımı Nasıl Yapılmalı? - 2024 Portekiz Yatırım Fonu Kılavuzu

Portekiz Golden Visa kapsamında T.C. vatandaşı yatırımcılar Portekiz’de 500.000 Euro’luk fon yatırımı yoluyla Türkiye'deki iş ve aile düzenini bozmadan Portekiz pasaportu yani AB vatandaşlığı alabiliyor.

Portekiz Golden Visa kapsamında T.C. vatandaşı yatırımcılar Portekiz’de 500.000 Euro’luk fon yatırımı yoluyla Türkiye'deki iş ve aile düzenini bozmadan Portekiz pasaportu yani AB vatandaşlığı alabiliyor.  Hem banka fonları ve Portekiz kamu bankası destekli fonlar hem de Portekiz borsasına kote en kurumsal şirketleri içeren açık fon seçenekleriyle yatırım yapıldıktan 5 sene sonra ailece Portekiz vatandaşlığına başvuru yapılabiliyor.

5 Ocak 2024 tarihinde Portekiz Parlamentosunun aldığı değişiklik kararı sonrası Portekiz Golden Visa yatırımcıları Portekiz fon yatırımında nelere dikkat etmeli? Portekiz fon yatırımında hangi riskler alınmamalıdır? Portekiz Yatırım Fonu uzmanı EUPorto, Portekiz’de fon yatırımı düşünen T.C. vatandaşları için kritik detayları kaleme aldı.

1. Yatırım yapılacak fonların vadesi Portekiz vatandaşlığı için gerekli olan 5 yıllık süre ile uyumlu mu?

5 Ocak 2024 tarihinde yapılan yeni düzenleme sonrasında artık fon yatırımı yapıldıktan tam 5 sene sonra ailece Portekiz vatandaşlığına başvurmak mümkün olacak. Bu yüzden eski Golden Visa uygulamasındaki gibi 8-10 yıl gibi uzun süre yatırım fonlarından çıkabilmek için beklemeye gerek kalmadı.  Bu yüzden 5 yıl sonra Portekiz pasaportunu alır almaz yatırımı elden çıkarabilmeye izin veren Takasbank mantığıyla çalışan devlet güvencesindeki fonlara yatırım yapmak daha gerekli oldu.

Portekiz vatandaşlığı alır almaz 5 iş gününde paranızı alabileceğiniz fonlar ‘açık’ yani likit fonlardır. Likit fon Portekiz borsasında işlem gören saygın şirketlere yatırım yapar. ‘Açık’ fonların Portekiz’de yatırım yaptıkları bazı firmalardan örnek vermek gerekirse;

Navigator Company: Portekiz’in en büyük kâğıt üreticisidir. Yıllık cirosu 1,5 mia Euro’dan fazladır.

Banco Comercial Português: Millennium BCP Portekiz’in en büyük ikinci özel bankasıdır.

Portekiz ‘açık’ fonlarında Golden Visa yatırımcılarının paraları Portekiz bankalarında Takasbank sisteminde devlet güvencesindedir. Türkiye’deki gibi fon batsa da yatırımcıların parasına fonlar dokunamaz. Fon yatırımcıları paralarını her gün 24 saat görüntüleyebilir. Yatırımcı ve aile üyeleri Portekiz vatandaşlığı aldıktan sonra hemen paralarını ülke dışına çıkarabilir. Likit ve şeffaf olduğundan tüm yatırımcılar için çok caziptir. ‘Açık’ fonlarda acil bir durumda Golden Visa’yı yakarak fondan 5 iş gününde çıkmak mümkündür. Oysa, birçok kapalı fonda nakde dönmek için 10 ile 12 yıl beklemek gerekebilir.

2. Fonun arkasında Portekiz devlet bankası desteği var mı? Veya fonun ortakları arasında uluslararası bir banka mevcut mu?

Fon seçiminde fonun güvenilirliği ve gücü son derece önemlidir. Fonun arkasında bir Portekiz devlet bankasının bulunması Golden Visa yatırımcılarına ekstra güven verir.

3. Fonda bir çıkar çatışması riski mevcut mu?

Portekiz’de bazı fonlar yatırımcılardan toplanan paraları kendi alt şirketlerini finanse ederek faaliyet gösterir. Bu yatırımcılar açısından sağlıklı bir model değildir. Uzun vadede Golden Visa yatırımcılarının aleyhine dönüşebilir. Daha önce Türkiye’deki özel bankaların müşterilerinden topladıkları mevduatları kendi holding şirketlerine aktarmaları gibi düşünülebilir. Fon, piyasada işlerin iyi gitmediği durumda da Golden Visa yatırımcılarının paralarını alt şirketlerine aktarmaya devam edebilir. Bu yüzden yapı son derece risklidir. Golden Visa fonlarında hedef, yatırımcılardan toplanan paraların dengeli bir şekilde farklı sektörlerdeki şirketlere dağıtılıp kârlılıkta bir süreklilik sağlamak olmalıdır. Ancak bu şekilde riskler yönetilir ve fon yatırımlarında maksimum getiriye odaklanılabilir.

4. Fonda yoğunlaşma riski mevcut mu?  

Portekiz’de Golden Visa uyumlu fonların çoğu, yatırımlarını sadece tek bir sektöre yapmaktadır. Böylece fon, bu alanın içerdiği risklere maruz kalır, yani yumurtaları aynı sepete koyarak yatırım yoğunlaşması riskini alırlar. Fonların sadece bir alana yoğunlaşması kendi verimliliğini düşürme olasılığını da beraberinde getirir.

5. Fonda likidite riski var mı?

Avrupa’daki vatandaşlık programları belli bir doygunluğa ulaştığında hükümetlerin alacağı kararlarla hızlıca kapatılabilmektedir. Portekiz’de böyle bir durum söz konusu olduğunda fon şirketleri likidite krizi ile karşılaşabilirler ve sonuç olarak bu durum Golden Visa yatırımcılarını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden fon yatırımını, ileride program kapansa da Portekiz fon piyasasında faaliyetlerini sürdürebilecek lokal fon şirketleriyle gerçekleştirmekte fayda var. Türkiye’de ve Portekiz’de birçok aracı kurum sundukları fon seçeneklerindeki likidite riskini çoğu zaman göz ardı etmektedir.

EUPorto, Portekiz Golden Visa alanında öncü kurumlardan biri olarak Portekiz yatırım fonlarındaki risk yönetimini önemle ele alır. Avrupa finans sektöründe 25 yılı aşan güçlü risk yönetimi tecrübesiyle Portekiz yatırım fonlarında, olumsuz yönde etkileyebilecek riskleri kapsamlı bir biçimde analiz eder. Yatırımcılarını fon seçim aşamasında bilinçlendirir ve Portekiz vatandaşlığı alıncaya dek çıkabilecek risklerin en alt düzeye indirilmesini hedefler.

Fon yatırımıyla Portekiz vatandaşlığı kararında yanıtlanması gereken pek çok soru, araştırılması gereken detaylar ve incelenmesi gereken hususlar mevcuttur. Çoğu yatırımcı, birçok fon seçeneği arasından en iyi fonları seçebilmek ister. Golden Visa başvurularını düşük maliyetle ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmek için profesyonel şirketlerin tecrübelerine ihtiyaç duyarlar.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcıların hedefleri doğrultusunda yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır. Gerek banka destekli Portekiz yatırım fonları gerekse Portekiz açık fonları hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.