Bankada parası olanlar dikkat! Ek tedbirler gelebilir

Bankada parası olanlar dikkat! Ek tedbirler gelebilir

Uzmanlar, TCMB'nin döviz alımlarıyla ortaya çıkan TL likiditesi piyasa faizlerini aşağı getirdiğine dikkat çekiyor. Yarınki toplantıda, fazla likiditenin çekilmesi için ilave tedbirler alınmasını bekliyorlar.

Haftaya düşüşle başlayan mevduat faizlerinde geçen aya göre 4 puanlık azalış var. Bankalarda yüksek tasarruf miktarlarında bile yüzde 50 mevduat faizi bulunmazken düşük miktarlardaki mevduatlara da yüzde 45 seviyesinde TL mevduat faizi uygulanıyor.


Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre uzmanlar uzmanlar, TCMB'nin döviz alımlarıyla ortaya çıkan TL likiditesi piyasa faizlerini aşağı getirdiğine dikkat çekiyor. Yarınki toplantıda, fazla likiditenin çekilmesi için ilave tedbirler alınmasını bekliyorlar.


TL mevduat faizlerinin seviyesi, yurt içi tasarruf sahiplerini dövizden uzaklaştırmak ve TL yatırıma özendirmek için oldukça önemli bir rol oynuyor.


Merkez Bankası da TL mevduat faizlerinin seviyesini yakından takip ediyor. TL tasarrufa yönelimin enflasyon görünümüne katkıda bulunacağını vurguluyor.


Yüksek ve düşük montanlı mevduat faizleri arasındaki farkı da takip eden Merkez Bankası, kur korumalı hesapların mevduattaki payı düştükçe ve enflasyon beklentileri iyileştikçe yüksek ve düşük montanlı mevduat faizleri arasındaki farkın azalacağını değerlendiriyor.