Özgür Özel'den Mehmet Şimşek'in 'gri liste' kutlamasına gönderme: "Övünülecek değil, çok utanılacak bir durum"

Özgür Özel'den Mehmet Şimşek'in 'gri liste' kutlamasına gönderme: "Övünülecek değil, çok utanılacak bir durum"

CHP lideri Özgür Özel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'nin gri listeden çıkmasını kutlamasına ilişkin oluşan gündeme dair açıklama yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'nin gri listeden çıkması kararını değerlendirdi.

CHP, 30 Haziran ve 1-2 Temmuz günlerini kapsayan "Yurt Dışı Örgütlenme İkinci Yüzyıl Vizyonu Çalıştayı" düzenledi.

ekran-goruntusu-2024-06-29-162355.jpg

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) Florya’daki yerleşkesinde düzenlenen ve 21 farklı ülkeden gelen temsilcilerin yer aldığı çalıştay; CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirldi.

Özel, konuşmasında yerel seçimlere vurgu yaparak, CHP’nin 47 yıl sonra birinci parti olduğunu anımsattı.

"CAM TAVANI YURT DIŞINDA DA KIRMAK GİBİ SORUMLULUĞUMUZ VAR"

"Cam tavanı yurt içinde olduğu gibi, yurt dışında da kırmak gibi bir sorumluluğumuz var" diyen Özel, şöyle devam etti:

"5-6 milyonu Avrupa’da olmak üzere, 7 milyondan fazla vatandaşımız yurt dışında yaşıyor. CHP, sadece yurt içinde 86 milyon vatandaşımızın değil, eskiden ‘gurbet’ dediğimiz, şimdiki ikinci vatanlarındaki milyonlarca insanımızın da baba ocağıdır, baba evidir. ‘Türkiye İttifakı’, sadece yurt içinde kullandığımız bir söylem değil, yurt dışındaki seçmenlere de sıkça hatırlatmamız gereken ve onlarla kurmamız gereken çok önemli bir gönül bağıdır."

ekran-goruntusu-2024-06-29-162329.jpg

CEMAAT VE TARİKAT TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

"Bir özeleştiri yapmamız gerekiyorsa biz bu öz eleştiriyi bu üç günlük çalıştayda açık yüreklilikle, birbirimizin hukukuna saygı duyarak nezaket çerçevesini terk etmeden kararlılıkla dile getirmeliyiz" ifadelerini kullanan Özel, eleştiri ve özeleştirinin güçlendireceğini kaydetti.

Özel, özetle şunları söyledi:

"Eleştiriden ve özeleştiriden güçleneceğimizi, hatalarımızı konuşmaktan çekinmememiz gerektiğini ve doğruları hep birlikte bulmamızın önemini bir kez daha altını çiziyorum. Biz sizlerin sorunlarına eğilmedikçe, sizlerin iyi gününde, kötü gününde yanında olmadıkça başka yapıların, başka oluşumların, başka örgütlerin bu boşluğu doldurduğunu bilmemiz lazım. Yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye'yle bağı olan herkesin derdiyle dertlenmek, iyi kötü gününde onunla birlikte olmak ve sorununa temas etmek çok önemli. Aksi takdirde birtakım cemaat yapıları, birtakım tarikat yapılarının birtakım Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğiyle ilgili sizinle, bizimle ortak hayaller kurmayanların, Türkiye'yi Avrupa'nın bir parçası olarak değil de Türkiye'yi çok başka  coğrafyaların bir parçası haline getirmek isteyen demokratik bir örgütlenme yerine  bambaşka yapıların örgütlenmelerini  güçlendirmeye çalışanların alan bulduğunu görmemiz gerekiyor."

AVRUPA'DA AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ

Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin endişe verici boyutta olduğunu kaydeden Özel, "Aşırı sağın hafife alınmaması, bu konuda bütünleşik bir mücadelenin hep birlikte verilmesi gerek.  Aşırı sağı besleyen faktörlerin başında gelir adaletsizliği, zenginler ve yoksullar arasındaki uçurum ve bunun ülkedeki göçmenlere mal edilmesi ve onların sorumlu tutularak onların üzerinden yürütülen, kurulan bir nefret dilinin aşırı sağı beslediğiyle ilgili tespiti burada bir kez daha ifade etmek gerekiyor" dedi.

ekran-goruntusu-2024-06-29-162339.jpg

"ERDOĞAN'IN AB İLİŞKİLERİNİ YENİDEN HATIRLAMIŞ OLMASINI ÖNEMSİYORUZ AMA CİDDİYE ALMIYORUZ"

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini eleştiren Özel, "Otoriter popülist bir iktidarın hedefinin Avrupa Birliği olamayacağı açıktı" ifadesini kullandı. Partisinin Avrupa Birliği'ne tam üyelik noktasında kararlı olduğunu ifade eden Özel, şöyle konuştu: 

"Otoriter popülist bir iktidarın hedefinin Avrupa Birliği olamayacağı açıktı. Türkiye bunu bir kez daha yaşadığı pratikle ortaya koydu. Her ne kadar Cumhuriyet Halk Partisi'nin önümüzdeki dönem Avrupa Birliği'ne tam üyelik noktasında ifade ettiği kararlılık, dış ilişkiler noktasında ortaya koyduğumuz yeni heyecan, enerji, vizyon, dünya liderlerinin partimizle birlikte ülkemize yeni bir bakış açısı kazanmış olmaları, onlarla kurduğumuz yakın ilişkiler, diyaloglar bugün iktidar partisini yeniden Avrupa Birliği hedefini hatırlama noktasına getirdi. Erdoğan'ın uzun süredir ağzına almadığı hatta her aldığında bir polemik alanı olarak iç politika malzemesi yaptığı Avrupa Birliği ilişkilerini yeniden hatırlamış olmasını önemsiyoruz. Ancak çok da ciddiye almıyoruz. Çünkü güpegündüz havai fişekler atarak kutlanan bir başlangıç bir kilometre taşı günden sonra bugün savrulduğumuz nokta iktidarın bu konuda samimi olmadığını gösteriyor.

"BİRKAÇ SAPKIN OYUN PEŞİNE DÜŞEREK BİR İMZAYLA İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLİRSENİZ..."

Siz 75 yıl önce kurduğunuz Avrupa Konseyi'nde şimdi Strazburg'daki bir başka binadaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına ısrarla direnirseniz, Anayasanızda yazıyor olmasına rağmen uluslararası anlaşmaları uygulamazsanız, İstanbul Sözleşmesi’ne mecliste  tüm partilerin oy birliğiyle karar vermişken, bir gece yarısı birkaç sapkın oyun peşine düşerek bir imzayla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilirseniz, ülkemizin Anayasa Mahkemesinin kararlarına uymuyorsanız, mahkeme kararlarını  hiçe sayıyorsanız, demokrasinin ve kalkınmanın olmazsa olmaz ön şartı kuvvetler ayrılığının üzerinde tepiniyor, sadece yürütmedeki yetkilerinizle yetinmiyor yasamaya talimatlar veriyor, hatta onun yetkilerini, yetki aşılarıyla kararnamelerle kullanıyor, ve tüm yargı organları üzerinde bir vesayet kuruyorsanız; sizin Avrupa Birliği diye bir hayaliniz olamaz. Avrupa Birliği'yle bu yaptıklarınızı aynı cümle içinde andığınızda karşınızdakiler sizi dinlerler ancak sadece acı acı tebessüm ederler."

"AKP'NİN BU ÜLKEYE SON 3 YILDA YAŞATTIĞI GERÇEĞİDİR"

Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, kararın övünülecek bir durum olmadığını söyleyerek, "Üç yıldır bizi orada tutan ve Türkiye'yi bu utançla yüzleştiren bu iktidardan başkası değildi" dedi.

Özel, "Neredeyse birileri çıkacak ve diyecek ki; ‘eskiler bilmez, gençler bilmez, eskiden biz gri listedeydik.’ Buradan hatırlatalım. Biz gri listeye 2021 yılında girdik. Biz gri listeye son günlerde hızla yapılan bazı kanunu düzenlemeler yapılmadığı için girdik. Biz gri listedeydik. Dün çıktık. Bu övünülecek değil, çok utanılacak bir durumun, çok utanılacak bir üç yılın, AK Parti'nin bu ülkeye son üç yılda yaşattığı gerçeğidir.

"BURKİNA FASO'NUN OLDUĞU YERDEN KURTULDUK. TÜRKİYE'Yİ BU UTANÇLA YÜZLEŞTİREN BU İKTİDAR"

Çıktığımız günü listede Burkina Faso var. Yemen var, Suriye var, Mali var, Kongo var. Yani bulunduğumuz yer zaten pek çok ülkenin bulunduğu bir yerdi de biz orada bir üst lige falan çıktı. Biz utanç verici bir yere düşmüştük. Çok gecikmeli olarak ve nihayet ittir kaktır, hatta bir gece önce ‘bakalım siyasi bir kararla bizi orada tutacaklar mı ‘ gibi tuhaf değerlendirmelerle yani öz güveni eksik bir şekilde yarım yamalak Burkina Faso'nun olduğu yerden kurtulduk. Ama üç yıldır bizi orada tutan ve Türkiye'yi bu utançla yüzleştiren bu iktidardan başkası değildi" ifadelerini kullandı.