Türkiye gri listeden çıktı! Peki Türkiye gri listeye neden girdi?

Türkiye gri listeden çıktı! Peki Türkiye gri listeye neden girdi?

Türkiye, 3 yılın ardından FATF'ın gri listesinden çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz gri listeden çıkmamızın ardından peş peşe mesajlar verdi. Peki Türkiye gri listeye neden alınmıştı?

Türkiye, 3 yıl sonra gri listeden çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek karara ilişkin "Başardık" mesajını verirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise "Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır" ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2024-06-28-165827.jpg

TÜRKİYE'Yİ GRİ LİSTEYE KİM SOKTU? 

Türkiye, 3 yıl aradan sonra "Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü" (FATF) gri listesinden çıkarıldı. İktidar temsilcileri 3 yılın ardından gri listeden çıkılmasıyla övündü.

ekran-goruntusu-2024-06-28-165814.jpg

İyi de Türkiye gri listeye neden girdi ve ülkemizi gri listeye kim soktu?

TÜRKİYE GRİ LİSTEYE NEDEN GİRDİ?

Gri liste, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafında oluşturulan, kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altında tutulması anlamına geliyor. Türkiye’nin kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede yeterli çabayı göstermediği gerekçesi ile gri listeye alındı.

gb5zvd0wbuakg7f9fj5eza.webp

GRİ LİSTE NE DEMEK?

FATF, her yıl yaptığı değerlendirme toplantılarında kara paranın aklanması, terör finansmanının engellenmesi alanındaki tabloyu paylaşıyor.

Gri liste ise kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altında tutulması anlamına geliyor. Gri listeye giren ülkeler FATF tarafından belirlenen hedefler konusunda eksikliklerini giderme taahhüdünde bulunarak ve gerekli adımları atarak bu listeden çıkabiliyor.

fatf-turkiye-gri-listeden-cikma-kriterlerini-buyuk-olcude-karsiladi-1qcb.jpg

FATF NEDİR?

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu ya da FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından OECD bünyesinde kurulmuştur. FATF'nin kurulmasıyla bir anlamda karaparanın aklanmasıyla mücadeleye ilişkin tavsiyeler bütünü oluşturulmuştur.

FATF’nin 31 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunmaktadır. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’ye üye olmuştur.

FATF faaliyetlerini, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılar yoluyla yürütmektedir.