IBAN'dan para gönderirken açıklama kısmına bunu yazmayan yandı! Özellikle kira ödeyenlerin dikkatine!

IBAN'dan para gönderirken açıklama kısmına bunu yazmayan yandı! Özellikle kira ödeyenlerin dikkatine!

IBAN'a para gönderenler dikkat. Bundan sonra açıklama kısmına artık bunu yazmak zorunlu.

Son zamanlarda artık ödemeler bankalar üzerinden yapılırken IBAN'a para gönderecek kişilere önemli bir uyarı yapıldı. IBAN üzerinden para gönderirken açıklama kısmına bunu yazmayanın başı büyük belaya girebilir.

iban-ile-odemede-denetim-donemi-i-bakanlik-tum-hesaplardaki-transferleri-inceleyecek-akrabalar-da-dahil-i4is.webp

AÇIKLAMA KISMINA BUNU YAZMAK ZORUNLU

Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN kullanarak banka hesabına para gönderen vatandaşların açıklama kısmına aldıkları hizmet ve borç ödemesi gibi ifadeler yazması gerektiğini belirtti.

Saygın, mobil bankacılığın gelişmesiyle nakit paraya dokunmanın azaldığını ve IBAN hesabına para gönderme işlemlerinin arttığını vurguladı. Ancak, bu kolaylıkların yanında bazı sorunların da ortaya çıktığını ifade etti.

enp-21734-bilgi-bankasi-bireysel-eft-havale-ve-para-transferleri-946x350ae3445a6d20d4acc80f4c3f4048196ba.jpg

KESİNLİKLE BUNU AÇIKLAMA KISMINA EKLEYİN

Saygın, IBAN'a para gönderirken açıklama yazmanın önemine dikkat çekti. Borçlar Kanunu'nun 1002. maddesine göre, açıklama yapılmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edileceğini belirtti.

"Eğer bir açıklama yapmıyorsanız, bu para karşı tarafa borcunuz olduğu ve bu borcu ödemek için gönderdiğiniz olarak kabul edilir," diyen Saygın, bu durumun önüne geçmek için mutlaka açıklama yazılması gerektiğini söyledi.

lkn.png

SADECE 'KİRA' YAZMAK YETMEYECEK

IBAN üzerinden kira ödemesi yapan kişilerin ise açıklama kısmına sadece "kira" yazması yeterli olmayacaktır.

Bunun yerine, "2024 Ocak ayı kirası" veya "2024 Şubat ayı kirası" gibi kiranın hangi aya ait olduğunu belirten ifadeler eklenmelidir. Bu şekilde yapılan açıklamalar, ileride yaşanabilecek olası sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır.