Ankara Gar Katliamı davasında ölenlerin yakınları ve yaralı kurtulanlar konuştu

Ankara Gar Katliamı davasında ölenlerin yakınları ve yaralı kurtulanlar konuştu

Ankara Tren Garı'nda terör örgütü IŞİD'in düzenlediği ve 101 kişinin hayatını kaybettiği hain saldırıya ilişkin görülen davanın karar duruşması ertelendi.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı Meydanı'nda terör örgütü IŞİD'in düzenlediği saldırıda 101 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin görülen davanın karar duruşması 1 Temmuz’a ertelendi.

Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015’te IŞİD’in canlı bombalarıyla 104 kişinin katledilmesine ilişkin davanın 25’inci duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

baris-saldiri5.jpg

"GAZİANTEP'TE IŞİD ÇOK BÜYÜMÜŞTÜ. 2015'TE GAZİANTEP VALİSİ OLAN ALİ YERLİKAYA SORUŞTURMADI"

Duruşmada cübbelerini çıkartarak artık savunma yapmayacaklarını ifade eden avukatların ardından duruşmada, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralı olarak kurtulanların dinlenilmesine geçildi. Katılanlardan saldırıda yaralanan öğretmen Mustafa Çeker, "Gaziantep’te IŞİD çok büyümüştü. 2015 yılında Gaziantep Valisi olan Ali Yerlikaya soruşturmadı. Bir katliamda insanın aklına kendini nasıl kurtaracağı gelir. Ama benim aklıma 1977 1 Mayıs katliamı geldi ve hayatta kalanları da öldüreceklerini düşündüm. Burada tertip komitesi dinlendi ama polisler dinlenmedi. Neden dinlenmedi? 600 km yol gelirken ben buraya sizin her şeye ret vermenizi mi dinliyorum? Benim karşımdaydı onun kocası, yüzü gülüyordu o gün ama şimdi gözüne bakamıyorum hayatta kaldığım için. Ekonomik olarak çok zor durumdayız; her gelişimizde milyarlar harcıyoruz duruşmada bir şeyi kaçırmayalım diye. Siz nasıl bunlara göz yumuyorsunuz. Biz sizden sadece adalet istiyoruz. Biz size daha gaz atılmasını kabul ettiremedik. Benim ayak ucumda yaşayan iki kişi gazdan sonra hayatını kaybetti. Bunun hesabını kim soracak siz sormayacaksınız? Neden gaz atılır? Ben ambulansla gitmedim, o minibüslerle gittim hastaneye. Ambulanslara neden izin verilmedi? Bunlar neden soruşturulmuyor" dedi.

"KATLİAMDA KİMLER SORUMLUYSA YARGILANSIN"

Evrim Mak, katliamda hayatını kaybeden eşi Mesut Mak’ın adına yazdığı mesajı okudu. Mak şunları söyledi:

“14 yıllık devlet memuruyum. Tarım Orkam-Sen’in çağrısı ile barış için Ankara’ya geldim. Ben Mesut Mak daha eylem başlamadan cansız bombaların saldırısı sonucu yaralandım ve gaz sıkılması sonucunda sağlık ekiplerinin müdahale edilememesi nedeniyle kan kaybından öldüm. Yıkanmakla asla çıkmayacak kanım bütün ülkenin eline, yüzüne bulaştı. Kızıma ‘söz veriyorum, döneceğim’ dedim. İlk defa kızıma verdiğim sözü tutamadım ve kızım bugün 16 yaşında. Kızımın bu ülkede adaletin hala var olduğunu görmesini istiyorum. Şimdi kendi adıma konuşuyorum. Ben eşimi kaybettim. Bu katliamda kimler sorumluysa yargılansın. Buradaki cübbeleri çıkartan adalet sistemi utansın bu da böyle tarihe geçsin" diye konuştu.

10-ekim-ankara-gar-katliami-davasi-mit-e-yazi-talebine-bir-kez-daha-ret-1141797-5.webp

"BİR GÜN BU KANTAR SİZİ DE TARTACAK"

Katliamda hayatını kaybeden Osman Turan Bozacı’nın oğlu Çağlayan Bozacı, "Neden insanlığa karşı suç tanımını inatla getirmiyorsunuz? Bu ülke artık bir terör örgütü devleti. İpin ucunun nereye gideceğini biliyoruz. O yüzden adalet beklemiyorum. Ama bugün adalet isteyenler günün birinde adalet dağıtacak konuma eriştiklerinde inanın hepinize adaleti en doğru şekilde tartarak verecektir. Bir gün bu kantar sizi de tartacak” ifadelerini kullandı.

"TEPEDEN TIRNAĞA KADAR HEPSİNDEN ŞİKAYETÇİYİM KAMU GÖREVLİLERİNDEN"

Ata Önder Atabay’ın annesi Halime Atabay, "Bizim çocuklarımız adalet için, barış için geldi. Biz 9 yıldır yanıyoruz. Benim çocuğum öğretmendi. Çocuklar yetiştirecekti. Biz adalet istiyoruz. Ben çocuğumun her gün mezarına gidiyorum, oğlumun düğün tarihini almıştım, düğününü yapamadım. Ölene kadar çocuğumun arkasındayım. Tepeden tırnağa kadar hepsinden şikayetçiyim kamu görevlilerinden” dedi.

10-ekim-gar-katliami-davasi-avukatlar-cubbelerini-cikardi-adalet-istiyoruz.webp

Eşi Kasım Otur’u kaybeden Songül Otur ise, “32 yıldır bu devlete hizmet eden birinin eşiyim. Benim oğlum 21 yaşındaydı katliam olduğunda. Malatya’da 6 Şubat’ı yaşadık. Enkazın içinden çıktım ama 6 Şubat bize bu kadar zor gelmedi. 10 Ekim bizi mahvettiler. Adalet istiyoruz biz artık” dedi.

"DAVANIN GERÇEK FAİLLERİ YARGILANANA KADAR PEŞİNDE OLACAĞIZ"

Katliamdan yaralı kurtulan vücuduna saplanan 17 adet bilye ve şarapnel parçası ile yaşamını sürdüren Mustafa Özdağ, "Şu andaki yargılamanın ben hukuki bir yargılama olduğunu düşünmüyorum. Siyasi bir yargılama yapılıyor şu an. Müfettiş raporları kamu görevlilerinin ihmali olduğunu söylüyor, onlar yargılanmalı. Biz yaşadığımız sürece peşinde olacağız. Bu davanın gerçek failleri yargılanana kadar peşinde olacağız. Ben bir yaralanan olarak ben nasıl yaşıyorum düşüncesini yaşıyorum yıllardır” İfadelerini kullandı.

10ekimkatliami-2.jpeg

"SİZ BİZİ SAYI MI ZANNEDİYORSUNUZ"

Kızıyla birlikte yaralı kurtulanlardan Elif Özdemir, "Ben alana adım attığımda polis yoktu. ‘Polis olmadığı için kesin bir şey olacak’ dedim. Kalan yaralıların üstüne de hem gaz sıktılar hem de ateş ettiler. Bu organize bir suçtur. Devlet hepsini biliyordu. Bile isteye bir takım çapulcuların önünü açtı ve Ankara’nın göbeğine kadar gelmesine, bombaları hazırlamasına müsaade etti. Bizi yok etmek istediler faşist diktatör biraz daha yükselsin diye. Ankara Valiliği, Başbakan, Cumhurbaşkanı sorumludur. Talimatlı mahkemedir buradaki yargılama. Siz bizi sayı mı zannediyorsunuz. Mahkeme salonlarında çocuk büyüttü anneler. Biz unutmayacağız" dedi.

"GÖRMEZDEN GELEN KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASINI İSTİYORUZ" 

Hayatını kaybeden Korkmaz Tedik’in babası Erdoğan Tedik de "Daha önceki eylemlerde aramalar olurdu, otobüsler durdurulurdu GBT yapılırdı. Ama o gün bunlar yapılmadı. Hiçbir önlem alınmamıştı. Firari sanıklar bir türlü yakalanmıyor. 19 tane IŞİD’liye ceza verilmesi bizim içimizi soğutmadı. Bizim içimiz katliamda sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin ceza almasıyla ancak soğur. Biz gerçek bir yargılama istiyoruz. Kastı bulunan, görmezden gelen, bu işi savsaklayan kamu görevlilerinin yargılanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

1615372094749-dava-001.jpg

"GAZ BOMBASI ATILDI"

Katliamda sağ kurtulanlardan gazeteci Özcan Yaman, "Ben bir tanık olarak o gün çok şeye şahit oldum. Gaz bombası atıldı, fotoğrafladım ve belge olarak verdim. Ben o gün 2 tane akrebin ambulanstan önce alana girmeye çalıştığını gördüm ve belgeledim. Yetmedi mi? Ben o gün insanların otobüslerle, minibüslerle, kamyonlarla hastaneye taşındığını gördüm. İlk ambulansın yaralı olmadan transit geçtiğini, ikinci ambulansın da 35-40 dakika geçtikten sonra geldiğini gördüm ve belgeledim” İfadelerini kullandı.

"SİYASİ BİR YARGILAMA YAPILIYOR"

Katliamda kızı Gözde Aslan’ı kaybeden anne Mahide Aslan, “Kızımın hakkını hiç kimseye helal etmiyorum, adalet istiyorum” dedi. Oğlu Mehmet Ali Kılıç’ı kaybeden Kemal Kılıç da “Burada siyasi bir yargılama yapılıyor. Savcı Ramazan Dinç’in odasındaki klasörler nasıl çıkarıldı? 6 ay sonra içi nasıl boşaltılıp geri getirildi? Bunu sorguladınız mı hakim bey? Başınızı yastığa koyduğunuz zaman rahat uyuyabiliyor musunuz?” diye sordu.

1615372094749-dava.jpg

"HER SAÇ TELİNİN SİZE VEBALİ VAR"

Oğlu Onur Tan’ı ve yeğeni Umut Tan’ı kaybeden Vahap Tan da, “Bir dakikalığına kendiniz yerine beni koydunuz mu? Bir annenin mesaiden bir an önce çıkıp ‘gideyim de oğlumun mezarına sarılayım’ dediğini duydunuz mu hiç? 9 senedir burada oturup ağlıyoruz. Adalet istiyoruz. Benim oğlum 18 yaşındaydı, bana danışarak kuzeniyle gitti. Düşünemedik ki Ankara’nın göbeğinde böyle bir olay yaşanacak. Devletin eliyle katledileceğini tahmin edemedik. Şurada saçları bembeyaz olmuş anneleri görüyor musunuz? Hayatlarından vazgeçmişler. Eğer adalet duygunuz varsa bu her saç telinin size vebali var. Son nefesimize kadar mücadelemiz devam edecek. Adalet istiyoruz” dedi.

"BİZE ADALET VERİN"

Katliamda hayatını kaybeden Şebnem Yurtman’ın annesi Şafak Yurtman, “Çektiğimiz acıyı 9 yıldır biz biliyoruz. Büyüklerimiz ‘Allah sıralı ölüm versin’ derdi bize. Devlet bize bunu bile yaşatmadı. 9 senedir her bayram sabahında ben evladımın mezarına gidip suluyorum. Şebnem’in sevdiği yemekleri yapmıyorum ben artık. Diğer çocuklarımı da cezalandırıyorum, Şebnem yiyemiyorsa onlar da yemesin diye. Bir anneye bunu yaptırdılar. Bize adalet verin” diye konuştu.

ankara-10-ekim-anma.jpeg

"FİRARİ SANIKLARIN İFADELERİNE BAŞVURULMADAN BU DOSYA NASIL TAMAMLANABİLİR"

Hayatını kaybedenlerden Dicle Deli’nin babası Faik Deli şöyle konuştu:

“104 tane canı öldürdü, 33 tane genci katletti, 2 tane askerin canlı yayında boğazını kesti bu terörist örgüt. Ama bunlar devletlerin destekleriyle bugüne geldiler. Bu davanın bu mütalaa ile bitmeyeceğini sizlerin de kabul etmesi gerekiyor. Firari sanıkların ifadelerine başvurulmadan bu dosya nasıl tamamlanabilir. Kağıt üstünde kapatabilirsiniz ama kamuoyu vicdanında asla kapatamazsınız. Burada bir tane kamu sorumlusunun ifadesi alınmadı. Dönemin başbakanı çıkıp ‘O dönem de yaşananları anlatsam kimsenin sokağa çıkacak yüzü kalmaz diyebiliyor da siz neden ‘Buyurun gelin, dinleyelim’ diyemediniz? Onların bilgisini almak sayın mahkemenizin görevi değil mi?” dedi.

10-ekim-ankara-gar-katliami-ailelerin-acisi-dinmedi-h110722-4a56c.jpeg

"KEŞİF TALEBİNİN REDDEDİLME GEREKÇESİ HALA YOK"

Katliamda hayatını kaybeden avukat Uygar Coşgun’un eşi Mehtap Sakinci ise şunları söyledi:

“Bu zamana kadar gerçek anlamda bir yargılama ile karşı karşıya kalmadık. Bu dosyada hakim olmak, bu dosyada mesleki olarak görev almak sizin için bir talih midir yoksa talihsizlik midir? Bu kadar insanın hayatına dokunabilecek bir kararı onur olarak kabul etmeniz gerekir diye düşünüyorum. Herkes sadece adalet talep ediyor. Bir insan hukuk fakültesini 4 yılda bitirir buradaki insanlar 9 yılda iki hukuk fakültesini bitirecek kadar şey öğrenen insanlar var. Siz 10 Ekim katliamında ‘insanlığa karşı suç işlendi’ demezsiniz benim çocuğumun yaşamı etkilenecek. Bu ülkede herkes mi zalim? Bu kararı verirseniz bu cesaret başka bir hakime, başka bir savcıya da sıçrayacak. Keşif talebinin reddedilme gerekçesi hâlâ yok. Her ne kadar mütalaaya geçilse bile tevsii tahkikat kararını kabul edebilirsiniz. Geç değil. Siz delilleri toplayın, kararı yine verin. Mesleki şeref madalyası olacak bir dava hayatınızın hatasına, keşkeye dönüşmesin. Kısa da yaşasak, az da yaşasak şerefimizle yaşayalım. Meslek şerefimizi koruyarak yaşayalım. Vereceğiniz karar sizi ölürken en azından içinizi rahatlatacak bir karar olsun.”